Un oficial american a declarat că operațiunea Turciei poate cuprinde „întreaga porțiune” a frontierei cu Siria.

Președintele turc a avertizat, joi, țările europene că va permite milioanelor de refugiați sirieni să călătorească în Europa, dacă ar critica operațiunea sa militară.

Secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat joi că a vorbit cu echivalentul său turc, Mevlut Cavusoglu, despre dezamăgirea Regatului Unit pentru ofensiva Turciei din Siria.

Într-o postare pe Twitter, Raab a spus că operațiunea militară riscă „o suferință umanitară mai mare și subminează accentul pe combaterea Daesh [ISIS]”.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va încerca să promoveze discuțiile dintre Damasc și Ankara, precum și între autoritățile siriene și organizațiile kurde, a informat agenția de știri TASS.

„Acum vom căuta nevoia de a stabili un dialog între Turcia și Siria. Avem motive să credem că este în interesul ambelor părți. În același timp, vom negocia că, cu toate acestea, contactele vor fi stabilite între Damasc și Kurd organizații care resping activitățile de extremism și metode teroriste „, a spus Lavrov.

Lavrov a mai spus că situația din nordul Siriei ar putea fi rezolvată pe baza acordurilor actuale.

„Încă de la începutul crizei din Siria, am atras întotdeauna atenția asupra faptului că înțelegem preocupările legitime ale Republicii Turce cu privire la securitatea frontierelor sale. În același timp, am subliniat cu tărie necesitatea rezolvării acestor preocupări în cadrul acordurilor care există între Damasc și Ankara, așa-numitul Acord Adan din 1998 ”, a spus Lavrov.

El a continuat: „Din păcate, punerea în aplicare eficientă a acestui acord, care a implicat eforturi comune pentru a stopa atacurile teroriste la granița dintre Turcia și Siria, a fost complicată de americani și de coaliția lor de pe malul de est al Eufratului”.

Reamintim că operațiunea militară este condusă de Forțele armate turce și de Armata națională siriană (rebeli sirieni susținuți de Ankara).

Primele bombardamentele aeriene au lovit oraşele Ras al-Ain, Tal Abyad, Nusaybin si Qamishli din nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.

Aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriaşă în rândul populaţiei”, potrivit Forţelor Democrate Siriene (SDF).

Cel puţin 11 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei. Două dintre victime şi-au pierdut viaţa în tirurile de artilerie asupra Qamichli, oraş a cărui populaţie majoritară este de origine kurdă, potrivit edition.cnn.com