Evenimentul ZileiInternationalMerkel vrea interzicerea schiului de Crăciun și declanșează un război în UE

Merkel vrea interzicerea schiului de Crăciun și declanșează un război în UE

Merkel vrea interzicerea schiului de Crăciun și declanșează un război în UE
În Europa, sezonul de schi este legat indisolubil de sărbătorile de Crăciun, însă criza COVID-19 stârnește mari controverse între țările membre UE.

Gubernul Merkel dorește interzicerea totală a turismului de schi, de Crăciun, în întreaga UE, pentru a împiedica răspândirea infecțiilor cu coronavirus, însă numeroase țări, printre care și Austria vecină, au exprimat o opoziție fermă.

Iată pozițiile principalilor actori în această chestiune, rezumate de Euractiv:

Germania

Autoritățile din Bavaria s-au pronunțat cu putere pentru interzicerea vacanțelor pe pârtiile de schi.

Prim-ministrul bavarez, Markus Soeder, a declarat că ratele de infectare actuale arată că „nu ne putem pur și simplu permite să avem vacanțe de schi clasice”.

El a avertizat germanii să nu cumva să treacă granița în vecina Austria, pentru a schia, deoarece la întoarcere se vor confrunta cu o carantină de zece zile – chiar și după excursii de o singură zi – deoarece țara vecină este clasificată ca zonă de mare risc.

Italia

Premierul Giuseppe Conte a evocat săptămâna aceasta ideea unei coordonări cu Franța și Germania pentru un „protocol european comun” prin care să se pună capăt turismului de schi.

La o emisiune televizată, el a declarat:

„Nu este posibil să permitem vacanțe pe zăpadă, nu ne permitem acest lucru.”

Conte ar urma să negocieze cu puternicele autorități regionale italiene pentru ca o interdicție să fie adoptată.

Antreprenorii din stațiunile de schi se opun însă cu putere, avertizând că a urma solicitarea Germaniei ar însemna sacrificarea întregului sezon.

Franța

Stațiunile de sporturi de iarnă franceze sunt libere să deschidă în timpul vacanțelor de Crăciun, a declarat joi premierul Jean Castex, însă instalațiile de transport pe cablu rămân închise.

Premierul a afirmat că vacanțele la munte rămân de actualitate, însă schiul alpin este exclus.

„Evident, toată lumea este liberă să meargă în stațiunile balneare pentru a profita de aerul curat al munților noștri frumoși și de magazinele care vor fi deschise, chiar dacă barurile și restaurantele nu vor fi”, a spus Castex.

„Însă instalațiile de transport pe cablu și infrastructurile colective vor fi închise publicului.”

Schiul fond, sania și excursiile cu rachete în picioare fac parte dintre activitățile de iarnă care nu au nevoie de instalații de cablu.

Austria

Viena și-a exprimat opoziția față de interzicerea vacanțelor de schi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: