Evenimentul Zilei > International > LE MONDE: COVID-19: Austria va desfășura o campanie de testare pe scară largă pentru a-şi scurta izolarea
LE MONDE: COVID-19: Austria va desfășura o campanie de testare pe scară largă pentru a-şi scurta izolarea

LE MONDE: COVID-19: Austria va desfășura o campanie de testare pe scară largă pentru a-şi scurta izolarea

De marți, 17 noiembrie, măsuri anti-coronavirus consolidate urmează să intre în vigoare în Austria, cu închiderea școlilor și a magazinelor neesențiale până pe 6 decembrie.

Austria va desfășura o campanie de depistare pe scară largă a bolii COVID-19, în încercarea de a scurta cea de-a doua închidere consolidată care va începe marți, a declarat cancelarul Sebastian Kurz duminică (15 noiembrie).

Făcând aluzie la Slovacia, o țară vecină care și-a testat masiv populația la începutul acestei luni, cancelarul austriac a declarat pentru radioul public ORF: „Am decis, aici, în Austria (…) , să urmăm aceeași cale”.

De marți, măsuri consolidate de combatere a răspândirii coronavirusului vor intra în vigoare în Austria, cu închiderea școlilor și a magazinelor neesențiale până pe 6 decembrie, pentru a încetini izbucnirea contaminărilor. Sâmbătă, Kurz și-a îndemnat concetățenii să evite orice contact.

În Slovacia, acum două săptămâni, au fost testate două treimi din populație, cu rezultate pozitive cu puțin peste 1%. Cancelarul austriac nu a specificat însă dacă programul planificat de guvernul său va fi la aceeași scară. Totuşi, el a estimat că aceste teste ar putea permite țării să repornească în decembrie.

„Vrem să organizăm teste la scară largă la sfârșitul închiderii, astfel încât școlile și alte sectoare să se poată redeschide în siguranță”, a declarat cancelarul, duminică, adăugând că profesorii ar fi printre primii testați.

„Știm că mulţi oameni îşi doresc să poată sărbători Crăciunul cu cel puțin câțiva dintre cei dragi”, a spus el. Guvernul va oferi mai multe detalii săptămâna viitoare cu privire la proiect, care va fi „o provocare logistică”, potrivit d-lui Kurz.

Cancelarul a fost criticat pentru că a întârziat acțiunea mai radicală în această toamnă, când epidemia a început să facă ravagii din nou. O izolare parțială a fost introdusă acum două săptămâni, fără a reuși să încetinească circulația virusului.

Această țară de 8,8 milioane de locuitori a fost relativ ferită de primul val din primăvară, dar al doilea val pune o presiune mare asupra sistemului său de sănătate.

Autoritățile au identificat duminică 5.665 de cazuri noi – o cifră mai mică decât în zilele precedente – și, pentru prima dată după 2 octombrie, un număr al infecțiilor active în declin.

Dar numărul bolnavilor internați în terapie intensivă (aproape 600 de persoane) a crescut cu 30% într-o săptămână. De la începutul epidemiei, 1.829 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Austria, potrivit bilanţului oficial.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: