Evenimentul Zilei > Actualitate > Planul de redresare UE. Viktor Orban, către Merkel: Ce îmi ceri tu, Angela, este suicid!
Planul de redresare UE. Viktor Orban, către Merkel: Ce îmi ceri tu, Angela, este suicid!

Planul de redresare UE. Viktor Orban, către Merkel: Ce îmi ceri tu, Angela, este suicid!

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Germania, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, că este responsabilă de blocajul actual.

Șeful guvernului maghiar s-a declarat pentru  o amânare a discuţiilor privind statul de drept şi o „distribuire rapidă a banilor” către ţările care au nevoie de fonduri europene, cu o zi înainte de o întâlnire la Budapesta cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki pentru coordonarea poziţiei celor două state, relatează AFP.

„Ţările în nevoie vor banii rapid. Atunci, să le dăm aceşti bani”, afirmă Viktor Orban într-un interviu pentru săptămânalul german Die Zeit care va apărea joi.

„Celelalte ţări vor noi reguli privind statul de drept. Foarte bine, le vom discuta. Primul lucru trebuie început imediat, al doilea este mai puţin urgent” şi „poate aştepta câteva luni”, a adăugat Orban, scrie Agerpres.

Premierul Ungariei urmează să îl primească, joi, la Budapesta, pe omologul său polonez pentru „a coordona poziţia” celor două ţări, angajate într-o dispută cu Bruxellesul. Polonia, prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, a precizat că întrevederea va avea ca temă în principal „negocierile bugetare în curs în Uniunea Europeană”.

Polonia şi Ungaria intenţionează să-şi coordoneze poziţiile”, a precizat pe Twitter Reprezentanţa permanentă a Poloniei la Bruxelles.

Varșovia și Budapesta, front comun

Criticate frecvent de Bruxelles pentru reformele lor acuzate că subminează valorile democratice, Budapesta și Varșovia s-au folosit săptămâna trecută de dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual şi planul de relansare european şi pentru a se opune astfel unui mecanism care permite privarea de fonduri în caz de încălcări ale statului de drept.

Vasrșovia vede în acest mecanism care condiţionează fondurile europene de statul de drept „o luptă ideologică” împotriva „valorilor” sale, iar Budapesta se teme că va fi sancţionată pentru politica ei „anti-imigraţie”.

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Germania, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE,  că este responsabilă de blocajul actual.

Premierul ungar denunţă în Die Zeit ceea ce consideră a fi „o modificare insidioasă a contractului, fără ca principalele părţi vizate să fie consultate”.

„Trenul german accelerează şi vrea să ne facem să deraiem”, insistă Orban. El a adăugat că a prevenit-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că nu poate accepta această nouă situaţie. „Ce îmi ceri tu, Angela, este suicid”, i-ar fi spus el.

În ceea ce îl priveşte, Bruxellesul a afirmat miercuri că planul de 750 de miliarde de euro, elaborat de Cei 27 în iulie, „ilustrează solidaritatea” europeană.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE