Potrivit The Wall Stree Journal, liderul lumii libere, cum i se mai spune lui Merkel în presa mainstream, și-a exprimat aceste gânduri, luni, la Berlin, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării durabile. Chiar dacă a reluat criticile la adresa președintelui american Donald Trump, exprimate duminică, în cortul de bere din Munchen, imediat după dezamăgitorul summit G7, Merkel a precizat că „suntem și vom rămâne trans-atlantici convinși”, dar „trebuie să fim conștienți și de faptul că noi, ca europeni, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini”.

De altfel, o interesantă analiză a lui Dagmar Engel, șefa biroului Deutsche Welle din Berlin, anticipa revenirea cancelarei asupra declarațiilor politicianiste din cortul de bere de la Munchen.

”Nu înseamnă însă că Merkel va întoarce spatele Statelor Unite. Oricât de nemulțumită ar fi cancelara cu politica lui Trump privind schimbările climatice, nu va renunța la principiul relațiilor strânse cu SUA, care rezultă și din istoria ei personală ca cetățean al fostei Germanii de Est. Apocalipsa nu a venit – și nu va veni nici peste șase săptămâni, la summitul G20 de la Hamburg. Toți sunt pregătiți să accepte că au trecut vremurile încrederii absolute, și conștienți de faptul că probabil nici summitul G20 nu va fi un mare succes.

Trebuie să ne păstrăm calmul. Și cine mai are nevoie de o încurajare: Cancelara și lidera CDU nu ar anunța o veritabilă schimbare istorică într-un cort de bere, la un meeting electoral al Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria. Așa ceva nu ar corespunde stilului și bunului simț al șefei de guvern”, a scris Dagmar Engel.