După primul incident, Angela Merkel a lăsat să se înțeleagă că a fost vorba de deshidratare și că și-a revenit rapid după ce a băut trei pahare cu apă.

Criza s-a repetat, însă, așa că a intervenit și staff-ul cancelarului german. Colaboratorii Angelei Merkel au declarat că noua criză a fost cauzată de teama ei că episodul de tremurat se va repeta. „Nu este nimic îngrijorător. Amintirea incidentului de săptămâna trecută a dus„la situația de astăzi. E un proces psihologic”, au transmis ei„ziarului german Stuttgarter Zeitung.

Tabloidul german Bild are, însă, o altă teorie, preluată de ziarele„din întreaga lume- de la publicația britanică Express, până la The„Australian. Conform jurnaliștilor de la Bild, unul dintre serviciile„principale de informații din lumea occidentală e de părere că doamna„Merkel suferă de o „problemă neurologică”.

Oricare ar fi realitatea, o simplă slăbiciune sau probleme de ordin„neurologic, starea de tensiune în care trăiește Angela Merkel de„câteva zile nu e deloc de natură să-i amelioreze problemele. Acordul„agreat de Merkel la Osaka în ceea ce privește împărțirea funciilor de „conducere din UE a fost respins de colegii ei din Partidul Popular European și contestat vehement în Consiliul European de Italia și țările din Grupul e la Visegrad. Auzațiile au curs gârlă la adresa cancelarului german. „Domna Merkel a reprezentat Germania (la negocierile de la Osaka n.r.) nu Partidul Popular European”, i-a strigat în față vicepreședintele portughez Paolo Rangel cancelarului german la întâlnirea repreentanților PPE. Alții au acuzat-o că nu s-a consultat cu nimeni înainte de a bate palma cu președintele francez Macron și premierii Spaniei și Olandei.

Pe lângă îngrijorarea firească față de viața unui om (care, până la urmă, nu poate rezista la infinit presiunilor, negocierilor nesfârșite și lipsei e somn), se pune, însă, și o altă întrebare. Este Angela Merkel capabilă să-și ducă la bun sfârșit îndatoririle de cancelar german și lider cu mare putere e influență în cadrul Uniunii Europene?