Evenimentul Zilei > Actualitate > Mega-racheta Iranului. Mesajul cifrat transmis de ayatollahi lui Biden
Mega-racheta Iranului. Mesajul cifrat transmis de ayatollahi lui Biden

Mega-racheta Iranului. Mesajul cifrat transmis de ayatollahi lui Biden

Iranul a lansat recent o nouă rachetă din categoria celor care pot transporta sateliți. Forbes menționează, însă, că mega-racheta ar putea livra și focoase nucleare. Alți ziariști subliniază că lansarea a fost făcută în timp ce noua administrație Biden se gîndește la reluarea acordului nuclear cu Iranul.

Mega-racheta Iranului are un scop precis. Acela de a trimite mesaje amenințătoare atât administrației Biden, cât și Israelului.

Cel puțin asta susține Tal Inbar, fostul șef al centrului de cercetare de la Institutul Fisher pentru Studii Strategice Aeriene și Spațiale, Potrivit lui Inbar, lansarea rachtei reprezintă un mesaj cifrat că programul de rachete al Iranului nu va face parte din acordul nuclear. Mai mult, racheta este destinată să avertizeze Israelul că va avea de suferit dacă atacă facilitățile nucleare ale Iranului.

Mega-racheta Iranului

„Nu este doar un zbor de testare autentic al unui vehicul pentru sateliți, ci un semnal către SUA, Europa și Israel că programul de rachete nu este negociabil”, spune Inbar. Și asta, deși noua mega-rachetă iraniană reprezintă “o evoluție importantă”, , noteazî Jerusalem Post.


Începe o nouă pandemie? Experții o compară cu Moartea Neagră.


Ceea ce este interesant la mega racheta numită Zoljanah este că prima și a doua etapă utilizează combustibil solid. Este cea mai mare rachetă cu combustibil solid din arsenalul Iranului.

Nu este vorba de o rachetă balistică intercontinentală, spune Inbar. dar ar putea livra mari cantități de explozibil  la  câteva mii de kilometric, ceea ce reprezintă o mare amenințare pentru Israel. Utilizarea combustibilului solid este, de asemenea, importantă, deoarece înseamnă că timpul necesar pentru a o lansa este minim.

Mai mult, susține expertul israelian în rachete, Iranul are numeroase rachete cu rază lungă de acțiunem dar și rachete de precizie (Shahab 3, Sejjil, Ghadr, Fateh 110 și Qiam).


Biden bate toate recordurile. 5 greșeli majore într-o săptămână


Mega-racheta Iranului e doar primul pas

În plus, Republica Islamică vrea să producî un vehicul de lansare a sateliților de 2,5 tone. Iranul  a lansat anul trecut un satelit militar și va încerca să-l lanseze și pe al doilea cât de curând. .

„Va trebui să așteptăm și să vedem care sunt tendințele, deoarece Iranul a devenit mai avansat în domeniul propulsiei solide.”

Se zvonește că experți din Coreea de Nord ar lucra cu Iranul la tehnologia rachetelor, susține expertul israelian, care remarcă faptul că SUA nu a vorit despre testul Iranian, desi Washingtonul se referă întotdeauna la testele cu rachetă ale Coreei de Nord. Să fie asta o dovadă că Administrația Biden a receăționat mesajul Teheranului?

Bătălia pentru Europa de Est! Planul diabolic al Chinei