Medicamentul Favipiravir, care urmează să fie produs la Cluj Napoca, la fabrica Terapia, este folosit la tratarea pacienților care au forme ușoare de infectare cu noul coronavirus. Terapia Cluj este cel mai mare producător de medicamente din România. Compania va introduce în fluxul de producție, începând cu luna iunie, un medicament antiviral care este folosit și la tratarea simptomelor medii şi uşoare de COVID-19.

Medicamentul este folosit pentru tratarea gripei în Japonia, iar în ultimul an a fost utilizat şi la pacienţii cu forme uşoare sau medii de COVID-19. Rezultatele înregistrate în tratarea acestor cazuri au fost mai mult decât încurajatoare.

Medicamentul era produs în India

Până în prezent, acest medicament, Favipiravir, era produs în India, de Sun Pharma, de unde era importat și în țara noastră. Produsul va fi utilizat în continuare în spitale, în tratarea pacienților COVID, dar va putea fi cumpărat de pacienți din farmacii, însă numai pe bază de prescripție medicală.

Producătorul din Cluj urmează să fabrice, începând cu luna iunie, până la 100 de mii de cutii de Favipiravir pe lună. Aceasta este capacitatea maximă care poate fi realizată la Cluj fără investiții suplimentare.

Ce prevede protocolul de tratament

Protocolul de tratament pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19 a fost modificat. Astfel, antiviralul Favipiravir poate fi prescris şi de medicul de familie pentru pacienții pe care îi monitorizează.

Potrivit protocolului naţional de tratament, medicamentul nu este recomandat copiilor şi nici femeilor însărcinate. După apariția SARS-CoV-2, studiile clinice au demonstrat că Favipiravirul reduce durata bolii până la vindecare, de la 15 la mai puțin de 12 zile. În același timp ameliorează și simptomele specifice infecției provocate de SARS-Cov-2.

Medicamentul antiviral Favipiravir, folosit pentru cazurile uşoare şi medii de COVID-19. Acesta urmează să fie produs la Cluj Napoca începând cu luna iunie, după cum a anunţat CEO-ul companiei, Dragoş Damian.

Medicamentul va fi folosit în continuare şi în spitale.