Evenimentul Zilei > International > Măsură incredibilă, în Polonia. Tinerii au fost lăsați fără cuvinte
Măsură incredibilă, în Polonia. Tinerii au fost lăsați fără cuvinte

Măsură incredibilă, în Polonia. Tinerii au fost lăsați fără cuvinte

Un proiect de lege care îi scuteşte de impozitul pe venit pe tinerii sub 26 de ani a fost adoptat, joi seară, de către Camera inferioară a Parlamentului din Polonia, potrivit AFP.

Proiectul a fost înaintat în Parlament de către conservatorii aflaţi la putere și a beneficiat de votul a 419 deputaţi. Doar patru voturi au fost „împotrivă” şi nu a existat nicio abţinere.

Remuneraţiile pe care le primesc tinerii sub 26 de ani, a căror valoare anuală brută nu depăşeşte 85.500 de zloţi (20.000 de euro), în virtutea acestei legi, vor fi scutite de impozitul pe venit personal. În Polonia, impozitul respectiv se ridică la 18%.

Conform statisticilor oficiale, venitul mediu brut, în Polonia, a fost de aproape 5.000 de zloţi (circa 1.100 de euro) pe lună, în primul trimestru din 2019.

Pentru ca noua dispoziţie să devină lege, mai trebuie aprobată de Senat şi promulgată de preşedinte. Continuarea procedurii ar urma să fie o formalitate și va intra în vigoare începând cu 1 august. Conform iniţiatorilor, ea ar putea viza peste două milioane de persoane.

Conservatorii Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) doresc să pună în practică una dintre promisiunile electorale generoase pe care le-au făcut, la începutul anului. Mai ales că în Polonia, în 2019, pe lângă alegerile europarlamentare din mai, pe care le-au câștigat, urmează în toamnă și alegerile legislative.