Evenimentul Zilei > International > Masca devine obligatorie în toate locurile publice închise din Franța
Masca devine obligatorie în toate locurile publice închise din Franța

Masca devine obligatorie în toate locurile publice închise din Franța

În Franţa, masca de protecţie devine obligatorie în toate locurile publice închise din țară începând de săptămâna viitoare, ca măsură de protecție împotriva propagării coronavirusului, a anunțat vineri premierul Jean Castex, informează Rador.

În ultimele zile au fost observate semne de revenire a epidemiei, deocamdată ușoare, dar pe care autoritățile fac eforturi să le țină sub control, după cum a asigurat ministrul sănătății Olivier Véran într-un interviu acordat postului public de radio și după amiază în Parlament, unde a răspuns interpelărilor deputaților.

Spre deosebire de ce s-a întâmplat în martie, aprilie, când a fost afectat în special sfertul nord-estic al Franței, acum se constată o creștere a numărului de cazuri nou confirmate în regiunile vestice, pe coasta Atlanticului.

Medici epidemiologi pun această revenire ușoară a epidemiei pe seama plecării în vacanță a unor grupuri importante de persoane dintr-o regiune în alta a țării, precum și a faptului că se testează din ce în ce mai mult.

Cea mai preocupată situație este în departamentul Mayenne, tot din vest, unde de o săptămână a început testarea gratuită a întregii populații de 300.000 de locuitori, după ce se constatase o înmulțire a cazurilor. Iar acum, odată cu intensificarea testării, rezultatele arată că numărul persoanelor infectate depășește media națională.

Autoritățile locale au impus de astăzi masca obligatorie în spațiul public, în tot Departamentul Mayenne

Potrivit ministrului sănătății, vin semnale și din partea spitalelor pariziene că a început să crească ușor numărul de apeluri la urgență și cel al pacienților COVID care au avut nevoie de internare în spital. El a spus că situația nu este deocamdată îngrijorătoare, dar că este tratată cu cea mai mare atenție. Între timp, guvernul a decis să grăbească introducerea obligativității măștii de protecție în spațiile publice închise la nivel național.

Anunțată pentru 1 august, această măsură va intra în vigoare deja săptămâna viitoare. Dacă până acum masca era obligatorie doar în transportul în comun, ea va trebui purtată în toate locurile unde populația are acces liber, indiferent de dimensiunea lor. Pentru locurile de muncă și spațiile profesionale, fiecare firmă trebuie să își creeze propriile protocoale de luptă împotriva propagării coronavirusului.

Ministrul sănătății Olivier Véran a făcut un noua apel la prudență chiar din Adunarea Națională.

,,Îi încurajez pe toţi francezii ca de îndată, fără să aştepte apariţia decretului, să poarte mască în toate spațiile închise și în special atunci când sunt adunați mai mulți la un loc. Amintesc în același timp că masca, singură, nu protejează dacă nu păstrăm distanța socială, dacă nu ne spălăm pe mâini, dacă nu ne dezinfectăm cu gel hidroalcoolic, iar masca trebuie schimbată la timp și purtată corect. Toate aceste gesturi sunt absolut necesare, mai ales că acum există indicatori ce arată că epidemia nu s-a terminat. Sunt semne de revigorare în special în departamentul Mayenne și în câteva spitale pariziene. Cât privește testele, am depășit pragul de 400.000 pe săptămână și suntem capabili să facem chiar un milion pe săptămână dacă va fi nevoie”, a spus Olivier Véran.

 

În timpul epidemiei Franța s-a confruntat cu o situație foarte gravă. Au fost raportate peste 30.000 de decese de la începutul lunii martie și până în prezent, iar câteva luni la rând spitalele au fost pe punctul de a fi îngenuncheate de numărul mare de pacienți în stare gravă.

Strategia adoptată de autorități, după ieșirea populației din izolarea la domiciliu, pe 11 mai, a fost intensificarea depistării persoanelor infectate și a celor pe care acestea le-ar fi putut contamina pentru ca acei depistați pozitiv să poate fi izolați.

În cazul confruntării cu un al doilea va epidemic, Franța nu va mai impune carantina națională, ci va acționa punctul prin testare masivă și izolare pe plan local.