Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a negat că ar exista neînțelegeri între el și premierul Ludovid Orban, în ceea ce privește excepțiile de la purtarea măștii de protecție.

În cadrul unei vizite oficiale la Iași, ministrul Sănătății a precizat că face niște recomandări care vin din partea experților și că Ministerul de Interne este cel care apreciază dacă ele pot fi puse în practică, dar, în final, decizia aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Potrivit Digi 24, premierul Ludovic Orban nu a fost de acord cu excepțiile menționate în Ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne privind purtarea măștilor de protecție, motiv pentru care măsurile vor fi rediscutate. Acesta ar fi motivul pentru care ordinul nu a fost publicat nici acum în Monitorul Oficial, deși au trecut 48 de ore de când a fost anunțat de ministrul Nelu Tătaru.

Nu există nicio diferență de opinie. Fiecare dintre ministerele angrenate în elaborarea unui ordin propune anumite măsuri. Decizia finală se ia în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care, în acest moment, este cel care adunând opiniile de la fiecare minister în parte, de la fiecare grup de lucru, grup tehnic, decide care este decizia ce trebuie aplicată în acest moment.

Suntem într-un moment în care aducem primele relaxări, suntem într-un moment în care răbdarea populației este la o limită și trebuie să satisfacem această limită a răbdării prin niște măsuri pe care le putem gestiona. Dacă fiecare minister, eu, ca parte medicală, îmi expun un punct de vedere, judecând medical, Ministerul de Interne judecă prin măsura în care poate gestiona aceste relaxări pe care le aducem și aceste excepții pe care uneori tindem să le punem, medical vorbind.

Decizia în ultimă instanță este a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și împlinirea acestor relaxări, cu anumite excepții sau nu, duce la următoarea serie de relaxări.

Fiecare din aceste excepţii este luată şi cântărită de fiecare minister în parte. Încă nu avem o decizie finală. Ministerul Sănătăţii a pus, din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi al experţilor în sănătate, anumite excepţii, dar ele trebuie adaptate la situaţia în care ne aflăm, la respectarea unor reguli. Dacă punem o excepţie şi acea excepţie se află într-o zonă sau într-un grup care nu respectă nişte reguli, s-ar putea ca acea excepţie să fie cea care dăunează în acest moment”, a declarat Nelu Tătaru, vineri, la Iași, cu privire la excepțiile de la obligativitatea purtării măștilor.