Masa de Paști. Carnea de miel se va afla pe puține mese anul acesta
- Iulia Moraru
- 12 aprilie 2024, 11:07
Principalul subiect de interes în această perioadă este masa de Paște, iar gospodinele sunt concentrate să se pregătească din timp pentru această sărbătoare. Așa cum se întâmplă în fiecare an, carnea de miel este foarte căutată, însă prețul său ridicat îi determină pe mulți să renunțe să o cumpere.
Ca rezultat, mielul este în mare parte exportat în loc să ajungă pe mesele românilor de Paște. Cu toate acestea, o alternativă la fel de bună este reprezentată de carnea de ied.
În prezent, în piețe și în magazinele specializate, prețul pe kilogram al cărnii de ied este chiar cu cinci lei mai mic decât cel al cărnii de miel.
Masa de Paște. Carne de miel, înlocuită cu cea de ied anul acesta
Mai mult, fermierii argumentează că nu există un moment mai potrivit pentru carnea de ied. În jurul acestei perioade, iezii ating maturitatea optimă și sunt perfect potriviți pentru a fi incluși în masa de Paște.
În prezent, prețurile cărnii fluctuează, deoarece mai sunt mai mult de trei săptămâni până la Paște. Abia în Săptămâna Mare, prețurile vor fi cele definitive.
Cu toate acestea, fermierii dau asigurări că prețul pentru un kilogram de carne de ied nu va depăși 35 de lei.
Fermierii își doresc să gestioneze stocurile astfel încât să nu rămână cu exces de carne nevândută. Aceștia sunt conștienți că prețurile sunt cel mai ridicate în apropierea Paștelui. Spre exemplu, după ce masa de Paște e gata, prețul pe kilogram de carne de ied poate ajunge chiar și la 14 lei, potrivit Fanatik.
Carnea de ied, beneficii pentru sănătate
Astfel, dacă alegeți să aveți pe masa de Paște ied, trebuie să știți că aceasta are și mai multe beneficii pentru sănătate decât cea de miel.
În contrast cu carnea de miel, carnea de ied este mai slabă. Cu toate acestea, oferă aceeași cantitate generoasă de proteine și minerale.
Un alt aspect mai puțin cunoscut este că această carne conține chiar mai puțin colesterol decât carnea de pui.
Iedul nu depozitează grăsime în mușchi, așa cum se întâmplă la vaci și porci, ci în exteriorul corpului său. Aceasta înseamnă că la sacrificare, carnea se desprinde ușor de grăsime.