Criteriile de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărații carne de miel. Când devine periculoasă pentru om

Criteriile de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărații carne de miel. Când devine periculoasă pentru om Sursa foto: Arhiva EVZ

Majoritatea celor care cumpără carne de miel nu ţin cont de câteva criterii importante pentru sănătate, făcând o greșeală majoră. Experții în domeniu avertizează că în funcţie de mediul în care a crescut, vârsta atinsă înainte de tăiere şi greutatea mielului, carnea acestuia poate să conțină toxine deosebit de periculoase pentru om.

Carnea de miel nu are doar beneficii indiscutabile asupra organismului, ci poate crea şi probleme, mai ales pentru cei care vând după şapte săptămâni de post. Din acest motiv, experții trag un semnal de alarmă: carnea de miel poate fi dăunătoare pentru sănătate dacă nu are minimum 10-15 kilograme, două luni de la fătare şi nu a fost crescut între-un mediu sănătos, deoarece toxinele reţinute în organismul acestuia vor face carnea greu de digerat şi poate solicita ficatul şi pancreasul.

Mielul trebuie să aibă minimum 6 kilograme la carcasă

„Mielul păstrează infiltraţii şi lichide în organism după fătare. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea lor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”, a explicat medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.

Acesta a mai precizat că normelor prevăd ca mielul să aibă minimum 6 kilograme la carcasă, greutate ce reiese fără extremităţi (cap şi copite), blană şi intestine, respectiv, minimum 12 kilograme în viu. La fel, vaca sau oaia nu pot fi sacrificate imediat după fătare pentru că în carne se găsesc multe toxine. Mieii necrescuţi au carnea bogată în purine, un compus al acidului uric care se depune pe articulaţii sau rinichi. Aceste toxine îngreunează digestia şi, consumate în exces sau o perioadă mai lungă de timp, pot duce la afecţiuni renale, gută ori boli hepatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ce trebuie să vă uitaţi atunci când cumpărați o carcasă de miel

În schimb, carnea de miel ajuns la greutatea optim este bogată în proteine, acizi graşi precum Omega 3 şi Omega 6, dar şi vitamine deosebit de importante pentru un metabolism sănătos (B1, B2, B6, B5, B12 şi biotină). În plus, substanțele nutritive din carnea de miel au capacitatea de a crește apetitul sexual la bărbați și de a trata sterilitatea la femei.

Specialiştii mai atrag atenţia că la achiziţionarea unei carcase de miel trebuie să verificam existenţa ştampilei sanitar-veterinare. În plus, trebuie să ne uitam la cap şi copite. Dentiţia să fie specifică unei rumegătoare, iar copitele să nu prezinte gheare. Cel mai indicat este de preparat o carcasă de miel, gata tăiat, care să aibă o greutate de 9-14 kg. De asemenea, nu este bine să asociaţi carnea de miel cu pâine, mămăligă sau paste pentru că îngreunează digestia. Se recomandă asociarea cărnii de miel doar cu legume!

Cât costă carnea de miel în magazine

Înainte de Paşte, prețurile alternează între 55 și 65 de lei, potrivit portalului Monitorul Prețurilor. Prețurile în magazine cu câteva săptămâni înainte de Paște:

-Carrefour – Pulpă de miel cu os 64,99 lei/kg, -Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg, -Carrefour – Sfert posterior miel 39,99 lei/kg, -Carrefour – Sfert anterior miel 34,99 lei/kg, -Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg, -Profi – Sfert de miel 34,99 lei/kg, -Cora – Jumătate de miel 49,99 lei/kg, -Sezamo – Caserola 300g cotlet de miel 43,99 (146 lei kg), -Kaufland – Antricot de miel irlandez 94,90 lei/ 100g.

Cât costă carnea de miel la producători locali

Gheorghe Dauti, crescător de oi și membru al Federației Crescătorilor De Ovine și Caprine, a declarat că prețul la producător nu s-a scumpit. Acesta afirmă că un kilogram de carne de miel rămâne 35 de lei.

„Tot cu 35 de lei vindem kilogramul de carne de miel, la fel ca anul trecut. Acesta este prețul la producător, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg.(…) Nu sunt de vină cei care vând la prețuri mari, sunt de vină ce-i care permit asta”, a spus Gheorge Dauti, pentru Retail.ro.

De menționat că, în piețe, carnea de ovine se vinde mai ieftin, prețurile fiind cuprinse între 30 și 45 de lei/kg(foto). De exemplu, la Bucur Obor, antricotul de berbecuț costă 42 de lei/kg, iar pentru pulpa de berbecuț cu os veți plăti 30 de lei/kg.

Un alt exemplu este cooperativa țărănănească Obor21, care oferă posibilitatea de a comanda un miel întreg cu cap și organe la prețul de 708 lei sau jumătate de miel (fără cap și organe) la 310 lei.

În piețe, însă, carnea de oaie se vinde mai ieftin, iar prețurile se găsesc în jurul sumelor de 30-45 de lei pe kilogram. LA piața Bucur Obor, prețul pentru antricotul de berbecuț este 42 de lei pe kilogram, iar în ceea ce privește pulpa de berbecuț cu os, prețul este 30 de lei pe kilogram, informează romaniatv.net.