Evenimentul Zilei > International > Marșul LGBT Pride interzis la Istanbul
Marșul LGBT Pride interzis la Istanbul

Marșul LGBT Pride interzis la Istanbul

Biroul Guvernatorului din Istanbul a anunțat că nu va permite desfășurarea marșului LGBT Pride, care era stabilit pentru 25 iunie, în Piața Taksim din Istanbul, invocând motive de securitate și de ordine publică.

„Piața Taksim și împrejurimile sale nu fac parte din zonele de adunare și demonstrații stabilite de biroul guvernatorului nostru, deși s-au făcut apeluri pentru organizarea unui marș. În plus, nu s-a depus nicio cerere conformă cu regulamentul nostru, la biroul guvernatorului,“ conform declarației date de biroul guvernatorului în 24 iunie, adăugând că «au apărut reacții serioase împotriva marșului.»

„Am observat critici serioase la adresa acestui marș, din diferite părți ale societății noastre, pe rețelele de socializare. Ca urmare a evaluărilor făcute de biroul guvernatorului nostru, nu vom permite vreun marș sau vreo demonstrație în ziua respectivă, nici înainte, nici după, luând în considerare siguranța participanților, a cetățenilor și a turiștilor în zonă, precum și ordinea publică“, conform aceleiași declarații.

De asemenea, autoritățile au cerut oamenilor să nu ia în considerare apelul de a participa la marș.

„Este semnificativ faptul că locuitorii noștri dragi din Istanbul ajuta responsabilii de securitate prin respectarea apelurilor și avertizările acestora“, se amintește în declarație.

Marșul LGBT Pride planificat în Istanbul a atras amenințări din partea grupurilor ultranaționaliste turce.
Vetrele Alperen, o organizație de tineret ultranaționalistă aflată sub oblăduirea Partidului Marea Unire (BBP), de factură naționalistă de dreapta, a amenințat marșul LGBT Pride, spunând că îl va împiedica.

„În cazul în care statul le permite, noi nu o vom face. Noi nu le vom permite să mărșăluiască. Oriunde se duc, vom merge și noi. Vom închide strada respectivă și nu vor putea să meargă acolo. Dacă vrem, putem scoate în stradă și 200.000 de oameni“, a declarat la Istanbul șeful organizației locale, Kürșat Mican, în data de 19 iunie.

Marșul s-a desfășurat la Istanbul timp de 13 ani, dar, în iunie 2015, poliția a dispersat participanții la marș folosind gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Acesta a fost interzis de Biroul Guvernatorului din Istanbul și în 2016, din aceleași motive ca și în acest an.