Evenimentul ZileiActualitateMarius Budăi „închide” plata pensiilor până pe 15 ianuarie. „E şi normal să fie aşa, pensiile încă sunt foarte mici în România”

Marius Budăi „închide” plata pensiilor până pe 15 ianuarie. „E şi normal să fie aşa, pensiile încă sunt foarte mici în România”

Marius Budăi „închide” plata pensiilor până pe 15 ianuarie. „E şi normal să fie aşa, pensiile încă sunt foarte mici în România”
Ministrul Muncii a vrut să se implice mai mult în tot ceea ce înseamnă pensii dîn România și a decis să „încheie” plata acestora către lucrătorii poștali până pe 15 ianuarie. Marius Budăi a declarat că seniorii au venituri extrem de mici, iar proiectul de majorare propus de PSD nu este suficient pentru a le acorda un trai decent multora.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit miercuri deschis despre situația pensiilor din România. Fără să menajeze pe nimeni, oficialul susține că seniorii au în continuare venituri mici, în ciuda proiectului de majorare propus de PSD. Ministrul i-a pus la zid pe ”cei care au făcut PNRR”, susținând că aceștia au condamnat la sărăcie mai multe generații de seniori.

Încă de la începutul săptămâni, Marius Budăi a plecat pe teren, mai exact la sediul unei Case Teritoriale de Pensii. De aici a supravegheat modul în care se fac viramentele către Poșta Română și s-a asigurat că până pe 15 ianuarie totul va fi pus la punct, pentru începerea virării spre seniori.

”Luni am preferat să nu fiu în Bucureşti, să fiu în ţară. Am fost la sediul unei Case Teritoriale de Pensii (…) şi i-am rugat pe vechii şi noii mei colegi să îmi raporteze din 30 în 30 de minute câte Case Judeţene de Pensii mai fac viramente către Poşta Română.

Deschiderile de conturi de început de an se făcuseră, alimentările de conturi de la Casa Naţională către Casele Teritoriale se întâmplaseră în ziua respectivă, încărcarea în programul informatic al Trezoreriei de către toate Casele Judeţene se întâmplase şi aşteptam rând pe rând să mă asigur că toţi cei din ţară pot realiza viramentele către Poşta Română Teritorială, din fiecare judeţ, astfel încât să punem sumele respective la dispoziţia lucrătorilor poştali, încât să se înceapă virarea pensiilor către seniorii acestei ţări.

Cred că aşa cum am promis, până în data de 15 se închide tot ceea ce înseamnă plata pensiilor care se livrează de către lucrătorii poştali”, a declarat Marius Budăi la Antena 3, miercuri seară.

Marius Budăi recunoaște că pensiile din România sunt extrem de mici

Ministrul Muncii a dat asigurări că nu sunt probleme în ceea ce privește plata pensiilor. Tocmai de aceea a preferat să meargă pe teren pentru a vedea cum decurg lucrurile și a se asigura personal că seniorii vor primi banii la timp. Budăi a precizat că în cazul pensionarilor care primesc banii pe card, graficele sunt respectate cu siguranță.

”Nu, de aceea am preferat să fiu în ţară, nu la Bucureşti, să mă asigur de la faţa locului că lucrurile se întâmplă aşa cum ne-am propus la sfârşit de an şi prin efortul comun al colegilor de la Casa Naţională, al colegilor din teritorii, un efort comun al nostru, le mulţumesc tuturor că au înţeles şi putem să fim în grafic. Mai avem o serie de seniori ai României care îşi încasează pensia în cont bancar, adică pe card cum spunem popular, acolo e mai simplu, se respectă graficul care se ştie”, a declarat Budăi.

În cadrul declarațiilor sale, ministrul Muncii a ținut să precizeze faptul că pensiile din țara noastră sunt în continuare mici. PSD a depus un efort considerabil pentru a obține majorări, însă acestea nu sunt suficiente pentru a asigur un trai decent tuturor seniorilor din România.

”E şi normal să fie aşa, pensiile încă în România sunt foarte mici. Să nu îşi închipuie cineva că prin (…) pachetul social impus de PSD prin Programul de guvernare acceptat de coaliţie şi implementat de Guvern (…) i-ar îmbogăţi cumva pe seniorii României peste noapte. Nu, este un pachet social pe care eram obligaţi să îl implementăm şi asta din cauza a ceea ce se întâmplă. Vedem cu toţii majorarea preţurilor şi de la utilităţi şi de la medicamente şi de la alimentele care fac parte din coşul de bază şi aveam nevoie de acest lucru.

Până la Legea bugetului de stat, noi a trebuit să punem pe masa Guvernului toate acele acte normative care să impună acest pachet social, de la majorări de alocaţii, la majorarea punctului de pensie, ajutorul social, majorarea pensiile minime. Toate acestea au trebuit constituite în acte normative care să stea la baza bugetului. Toate aceste lucruri s-au făcut, nu pe repede înainte în sensul rău, ci în sensul bun, pentru a putea intra în noul an, la 1 ianuarie 2022 cu aceste majorări (…) Gândiţi-vă că 2,5 milioane de părinţi şi bunici au pensia mai mică sau egală cu 1600 de lei în contextul în care cineva din România şi-a permis să se angajeze în faţa Comisiei Europene la un impact de doar 9,4 la sută din PIB condamnându-ne pe multe generaţii de seniori de acum încolo, la sărăcie”, a declarat ministrul Muncii.


Accesează: