Utilizatorii rețelei de socializare Facebook au la dispoziție opțiunea Safety Check tool pentru a-și anunța prietenii și rudele că sunt în siguranță, în urma sângerosului atac terorist petrecut luni seară la Manchester Arena. 

Această posibilitate tehnică oferită de Facebook este activată în cazul unor dezastre naturale, accidente aviatice sau atentate teroriste, pentru ca cei care locuiesc în zonele afectate sau care se află întâmplător acolo să îi anunțe pe cei din rețeaua de contacte dacă au fost afectați sau sunt în siguranță.

În Marea Britanie, această opțiune a mai fost activată în momentul atacului de la Westminster Bridge, din luna martie. Atunci, cinci persoane au murit, iar peste 40 au fost rănite în atacul terorist de pe Podul Westminster, din imediata vecinătate a Parlamentului britanic. Atacatorul a fost ucis după de poliție după ce a trecut cu mașina peste mai mulți oameni și a înjunghiat mortal un agent de poliție. Printre răniți s-au aflat și doi români, dintre care unul, constănțeanca Andreea Cristea, în vârstă de 31 de ani, a murit la începutul lunii aprilie.

Reamintim că orașul Manchester a fost zguduit, luni noaptea, în jurul orei locale 22:30 (00:30 ora României), de o explozie produsă pe finalul concertului susținut de cântăreața americană Ariana Grande. Poliția britanică a anunțat că tratează tragedia de pe Manchester Arena pe un atac terorist.

Cel puțin 19 persoane au fost rănite iar alte aproape 60 au fost rănite. Regatul Unite a trecut la al doilea cel mai sever nivel de alertă, premierul Theresa May convocând comisia pentru planuri de urgență Cobra.

Deocamdată, nu s-au raportat cetățeni români printre victimele atentatului terorist de la Manchester Arena, dar Ministerul Afacerilor Externe român a deschis o linie telefonică specială pentru românii din Marea Britanie sau cei din România, care vor să afle informații despre rudele lor aflate în zona Manchester.