Evenimentul Zilei > Economie > Marea Britanie dă lovitura după Brexit. Redevine o mare putere globală!
Marea Britanie dă lovitura după Brexit. Redevine o mare putere globală!

Marea Britanie dă lovitura după Brexit. Redevine o mare putere globală!

Există viață și în afara Uniunii Europene și, culmea, pare mai roz, O dovedesc, cu prisosință, acorduri comerciale semnate de Marea Britanie după ce a părăsit UE. Pe această bază, experții estimează că Marea Britanie va înregistra un boom economic.

Noile acorduri comerciale au depășit colosala sumă de 900 de miliarde de lire sterline după ce secretarul pentru comerț, Liz Truss, a semnat un acord de 18,6 miliarde de lire sterline cu Turcia.

Acordul cu Ankara, care va fi semnat la sfârșitul acestei săptămâni, va oferi un impuls semnificativ pentru mai multe ramuri ale economiei britanice.

Anunțând acordul, secretarul pentru comerț a spus: „Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Turcia, urmează un acord comercial ambițios în viitorul apropiat, deoarece ne propunem să deschidem noi piețe globale pentru marile companii britanice, să stimulăm creșterea economică și să îmbunătățim viața oamenilor din ambele țări. „Va oferi certitudine pentru mii de locuri de muncă din Marea Britanie în industria prelucrătoare, auto și siderurgică”, spune Liz Truss.


Alertă mondială! Rusia încearcă să transforme virusuri mortale în arme apocaliptice


Marea Britanie are acum noi acorduri cu 62 de țări din întreaga lume. În zilele următoare, guvernul britanic ar putea conveni mai multe acorduri cu Albania, Camerun și Ghana.

Și mai există și acorduri de miliarde în curs de pregătire cu America, Canada. Toate acestea ar putea aduce în economia Regatului Unit cel puțin 100 de miliarde de lire sterline în următorul deceniu, potrivit analiștilor, care prevăd un boom economic în următorii ani.

Experții spun că Marea Britanie își va redefini poziția în lume

Într-un articol redactat pentru Daily Express, fostul secretar de afaceri Andrea Leadsom, a afirmat că acum Marea Britanie are șansa de a-și negocia propriile acorduri comerciale, fără interferențele UE, cee ace înseamnă la capătul tunelului nu se vede o luminiță, ci chiar soarele.


Panică în SUA. Armele secrete schimbă echilibrul de forțe în „Războiului Stelelor”


Andrea Leadsom  e de părere că acordul comercial „fenomenal” încheiat de Boris Johnson cu Bruxelles este „catalizatorul pentru ca Marea Britanie să-și redefinească locul în lume”.

„Să profităm de oportunitățile pe care ni le aduce noua noastră poziție”, spune ea. Să folosim acest lucru ca un impuls pozitiv pentru recuperarea noastră post-COVID.”

Boris Johnson, mesaj de pace către UE

Cu doar trei zile până la încheierea perioadei de tranziție Brexit, Boris Johnson a salutat ieri (luni) un „nou punct de plecare” în relația Marii Britanii cu UE.

Într-un mesaj adresat președintelui Consiliului European, Charles Michel, primul ministru britanic a salutat acordul ca pe un nou început „între egali suverani”.

“Am așteptat cu nerăbdare ratificarea formală a acordului și vrem să lucrăm împreună pentru prioritățile comune, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice”, a adăugat Boris Johnson.

Mesajul a venit după ce ambasadorii care reprezintă cele 27 de state membre ale UE au aprobat în unanimitate acordul commercial dintre UE și Marea Britanie, convenit cu doar câteva zile înainte de termenul limită (31 decembrie 2020).


Mișcări geopolitice neașteptate. SUA și-a găsit un atu uriaș împotriva Chinei


Aprobarea înseamnă că acordul comercial poate intra în vigoare provizoriu, deși Parlamentul European va vota oficial asupra acestuia abia în ianuarie.

Și laburiștii susțin acordul cu UE

Parlamentarii vor fi convocați în parlament pentru a vota asupra acordului mâine (miercuri), dar, până în prezent doar 10 conservatori sunt așteptați să se opună acordului.

Lordul Heseltine, fost vicepremier al Marii Britanii în timpul guvernului John Major,  le-a cerut parlamentarilor să se abțină de la vot, avertizând că acordul va provoca „daune de durată” Regatului Unit.

Cu toate acestea, liderul opoziției laburiste, Sir Keir Starmer, a declarat că partidul său va susține acordul, ceea ce înseamnă că acesta va fi cu siguranță aprobat și va intra în vigoare de la 1 ianuarie, notează cotidianul britanic Express.

Biblia a prevestit pandemia Covid-19? „Dar, înainte de toate acestea, vă vor prigoni…