Negocieri post-Brexit: Londra şi Bruxelles-ul "nu au găsit încă un compromis"

Negocieri post-Brexit: Londra şi Bruxelles-ul "nu au găsit încă un compromis"

 Negocierile comerciale post-Brexit trenează, dar cele două părți cresc numărul de întâlniri pentru a ajunge la un compromis. În ajunul unei întâlniri între Boris Johnson și Ursula von der Leyen, Marea Britanie și Uniunea Europeană nu au reușit încă să ajungă la un acord după cea de-a noua rundă de negocieri, ultima planificată ca atare, Iată ce scrie Le Point!

Vineri, Londra a lăsat pe seama Bruxelles-ului responsabilitea de a face concesii pentru a debloca negocierile comerciale post-Brexit şi de a evita un "no deal" pe 1 ianuarie, în ajunul unei întrevederi între Boris Johnson şi Ursula von der Leyen. Timpul presează, deoarece ambele părţi sunt de acord cu privire la un aspect: un compromis trebuie găsit luna aceasta pentru a fi pus în aplicare la începutul anului viitor, la timp pentru a scăpa de o întrerupere brutală a schimburilor lor comerciale. 

"Sper că vom ajunge la un acord, depinde de prietenii noștri", a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson, estimând că există "toate șansele" de a ajunge la el în ciuda diferențelor persistente, dacă "prietenii noștri și partenerii dau dovadă de bun-simț". Negociatorul britanic David Frost a avertizat UE că nişte concesii vor fi esențiale pentru a ajunge la un compromis, în special în ceea ce privește pescuitul și condițiile de concurență loială.

El a spus că este "îngrijorat" de timpul scurt disponibil pentru a depăși aceste diferențe în fața Consiliului European din 15 octombrie, termen stabilit de premierul britanic Boris Johnson. Europenii au dat termen până la sfârșitul lunii octombrie. "Ne epuizăm timpul", a confirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propunând "intensificarea negocierilor".

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea urma să se întâlnească sâmbătă după-amiază prin videoconferință cu Boris Johnson pentru a face un bilanț al negocierilor și pentru a discuta "următorii pași". "Trebuie să auzim la cel mai înalt nivel că Johnson dorește un 'acord' ", a precizat o sursă europeană, în timp ce persistă "divergenţe serioase cu privire la subiecte de importanță majoră pentru Uniunea Europeană", potrivit negociatorului european Michel Barnier. Marea Britanie a părăsit UE pe 31 ianuarie, dar continuă să aplice normele UE până pe 31 decembrie. În absența unui acord comercial până la acea dată, o întrerupere bruscă a comerțului ar zdruncina și mai mult economiile deja slăbite de pandemie noului coronavirus.

"Următoarele zile" vor fi decisive, a declarat cancelarul german Angela Merkel, care se va întâlni luni cu Michel Barnier la Berlin. "Atât timp cât negocierile continuă, sunt optimist". Potrivit lui Michel Barnier, discuțiile încă se împiedică de mai multe subiecte sensibile, cum ar fi modul în care litigiile vor fi soluționate în viitorul acord sau garanțiile cerute de UE, în special în ceea ce privește ajutoarele de stat, pentru a evita apariția unei economii nereglementate pe cealaltă parte a Canalului care ar concura cu ea neloial.

De asemenea, trebuie găsit un acord cu privire la pescuit, un subiect deosebit de exploziv pentru o mână de state membre (Franța, Spania, Danemarca, Belgia sau Olanda), care speră la un status quo în accesul pescarilor lor la apele britanice, foarte bogate în pește. "Problema pescuitului este foarte dificilă", a recunoscut Ursula von der Leyen, respingând un acord "cu orice preț".

Din partea britanică, negociatorii speră să ajungă rapid la celebrul "tunel" al negocierilor, moment în care un acord pare suficient de apropiat pentru a intra în discuții continue cu ușile închise. În timp ce discuțiile sunt în impas, Bruxelles-ul a lansat, joi, proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Regatului Unit, datorită proiectului său de lege care pune la îndoială unele dintre angajamentele asumate în tratatul care guvernează plecarea sa din UE. Textul, aprobat de parlamentarii britanici și care trebuie examinat de Camera Lorzilor revine asupra prevederilor pentru provincia britanică a Irlandei de Nord, prevăzute pentru a evita întoarcerea unei frontiere cu Republica Irlanda, o chestiune considerată esențială pentru menținerea păcii pe insulă.

https://www.lepoint.fr/monde/negociations-post-brexit-londres-et-bruxelles-n-ont-toujours-pas-trouve-de-compromis-02-10-2020-2394646_24.php 

Traducerea:Rador