Evenimentul Zilei > Social > Mare atenţie la anunţul făcut de Raed Arafat! Explicaţiile sale ne privesc pe toţi
Mare atenţie la anunţul făcut de Raed Arafat! Explicaţiile sale ne privesc pe toţi

Mare atenţie la anunţul făcut de Raed Arafat! Explicaţiile sale ne privesc pe toţi

Raed Arafat a explicat de ce a fost necesară limitarea circulației pe timp de noapte și de ce se închid magazinele la ora 21:00.

Aşa cum se ştie deja România intră în carantină parțială, de luni, 9 noiembrie. În acest context Raed Arafat a vorbit şi a explicat despre necesitatea noilor restricţii

-după ora 23.00 se poate ieși din casă doar cu declarație pe propria răspundere,

-școlile trec în regim online,
-magazinele se închid mai devreme,
-masca sanitară devine obligatorie peste tot în România, în spațiile deschise.

Raed Arafat a explicat de ce au fost luate aceste măsuri

Va depinde de implicarea fiecăruia dintre noi, fiecare poate prin gesturi simple să ajute și să fie parte din acest efort major pentru a limita impactul virusului”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că măsura cea mai eficientă este purtarea măștii în spațiile deschise, indiferent de incidențcazurilor de coronavirus într-o anumită localitate; Este poate măsura ca reva duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusuluidacă e respectată”, a mai spus în conferinţa de presă.

Arafat a vorbit despre decizia ca magazinele să se închidă la ora 21.00 

Program normal vor avea în continuare companiile care fac livrări la domiciliu, farmaciile și benzinăriile. Secretarul de stat a explicat și de ce a fost limitată deplasarea între orele 23.00 și 05.00.

Este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează, se viziteazăfac petreceri, inclusiv poate afară. Sunt studii făcute și în alte state care arată că există impact, mai multe țări au luat această măsură”, a spus el.

Cel mai important avertisment!

Arafat a spus că nu se poate limita numărul de persoane care merg în vizită, pentru că nu pot fi controlate locuințele oamenilor, dar a făcut un apel la români să fie precauți și să respecte măsurile sanitare. Tot din acestă cauză limitarea contactelor sunt interzise petrecerile și evenimentele private, atât în interior, cât și în spații deschise.

altă măsură decisă de CNSU a fost decalarea programului în companiile cu cel puțin 50 de angajați, pentru a reduce impactul asupra transportului public, care poate fi una dintre sursele de răspândire a virusului, când se creează aglomerație. O altă decizie este posibilitatea ca prin ordin de ministru să se suspende activitățile școlare care prevăd prezența fizică și continuarea cursurilor online. Totuși, creșele și after school-urile rămân deschise. 

De ce se închid pieţele

Arafat a explicat și de ce a fost luată decizia închiderii piețelor aflate în spații închise, dar mallurile nu se închid: în piețe regulile nu sunt întotdeauna respectate și oamenii plătesc cu bani cash, lucruri care contribuie la răspândirea virusului.

Raed Arafat a mai subliniat faptul  că măsurile au fost luate pentru o perioadă de 30 de zile, pentru a avea un impact semnificativ. Peste o lună, situația va fi evaluată din nou și se va decide atunci ce măsuri rămân în vigoare sau dacă se vor prelungi acestea, noteză Agerpres.