Evenimentul Zilei > Actualitate > Breaking News. La un pas de lockdown total! Ultimele restricții au fost aprobate
Breaking News. La un pas de lockdown total! Ultimele restricții au fost aprobate

Breaking News. La un pas de lockdown total! Ultimele restricții au fost aprobate

Polonia se află la doar un pas de un lockdown complet. Autoritățile au înăsprit deja restricțiile și speră ca pandemia să intre pe o pantă descendentă.

Polonia va introduce începând de sâmbătă noi restricţii menite să încetinească transmiterea noului coronavirus şi se află la un pas de un nou lockdown la nivel naţional, a anunţat miercuri la o conferinţă de presă premierul Mateusz Morawiecki.

Elevii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani vor trece la învăţământul online, măsură deja în vigoare pentru cei cu vârste mai mari. Magazinele din malluri vor fi închise, cu excepţia magazinelor alimentare, a farmaciilor şi altor servicii. Hotelurile pot primi numai persoane care călătoresc în scop profesional. Cinematografele, teatrele şi galeriile de artă se închid. Noile restricţii vor fi în vigoare cel puţin până pe 29 noiembrie.

Dacă aceste măsuri nu dau rezultate, „într-o săptămână sau zece zile vom avea o carantină la nivel naţional, care va fi foarte severă”, a avertizat premierul Morawiecki.

Polonia, ţară cu circa 38 de milioane de locuitori, a raportat pentru ultimele 24 de ore 24.692 de noi cazuri de COVID-19 şi 373 de decese.

Potrivit presei, sistemul medical polonez se apropie de limită. Guvernul a închis deja barurile şi restaurantele şi a îndemnat populaţia vârstnică să rămână în case.

Polonia este marcată de aproape două săptămâni şi de proteste antiguvernamentale în urma unei decizii a Curţii Constituţionale ce restricţionează dreptul la avort, oricum foarte limitat. În timp ce guvernul condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) afirmă că aceste manifestaţii vor creşte şi mai mult numărul infectărilor, protestatarii spun că executivul încearcă să pună pe seama lor propriul său eşec în gestionarea epidemiei, scrie Agerpres.

Va intra și România în lockdown?

Medicul Adrian Streinu Cercel vorbește despre posibilitatea intrării României în lockdown complet din cauza răspândirii accentuate a Coronavirusului.

„Suntem pe pantă ascendentă. În spatele celor 7.733 de cazuri trebuie să le adăugăm şi pe cele care nu se văd. Ce vedem este doar vârful icebergului.

Sunt foarte multe cazuri care nu sunt înregistrate, este vorba despre persoane asimptomatice, care nu au nici cea mai mică idee că sunt infectate cu Sars-COV-2.

Ce s-a întâmplat este că aceste cazuri au început să devină din ce în ce mai severe încă de la internare. În fiecare zi avem pacienţi care se prezintă la camera de gardă şi la compartimentul de primiri-urgenţe, necesitând terapie cu oxigen”, a declarat Adrian Streinu Cercel.