Marcel Ciolacu negociază cu Recep Erdogan pentru sabia lui Ștefan cel Mare. Update

Marcel Ciolacu negociază cu Recep Erdogan pentru sabia lui Ștefan cel Mare. Update Marcel Ciolacu. Sursa foto: Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi, în Curtea Palatului Prezidențial din Ankara de președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan. Aceștia vor participa la ceremonia de semnare a Declarației Comune pentru Înființarea Consiliului Cooperării Strategice la Nivel Înalt dintre România și Republica Turcia.

Marcel Ciolacu negociază cu Recep Erdogan pentru sabia lui Ștefan cel Mare. Update

Autorităţile de la Bucureşti sunt în discuţii cu partea turcă pentru a obţine restituirea sabiei domnitorului moldovean Ştefan cel Mare către România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, conform Agerpres.

Premierul a făcut această precizare marți, într-o conferință de presă, la finalul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Ankara, la invitația președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.

„Sunt două copii, una primită de fostul prim-ministru... şi una..., făcute de acelaşi armurier. Una este în biroul meu şi una a fost primită de Adrian Năstase şi a fost donată la Putna. Avem discuţii pe acest subiect", a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă în cadrul discuţiilor cu preşedintele Erdogan s-a discutat şi despre restituirea sabiei domnitorului Ştefan cel Mare către România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dineu oficial în onoarea lui Marcel Ciolacu

De la ora 18.05, premierul va fi prezent la ceremonia de semnare a Acordurilor și a Memorandumurilor de Înțelegere, împreună cu Recep Tayyip Erdogan. Ciolacu și Erdogan vor susține declarații de presă comune de la ora 18.30.La ora 19.00 va avea loc Dineu oficial oferit în onoarea prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, de către președintele Republicii Turcia.

Vizita lui Marcel Ciolacu în Turcia, extrem de importantă

„Vizita oficială constituie un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România şi Turcia, în decembrie 2011, prin operaţionalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul şedinţelor comune de guvern. Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României şi de preşedintele Republicii Turcia şi va avea rol catalizator pentru consolidarea cooperării în domenii strategice de interes comun, dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate palierele, dar şi extinderea colaborării în cadrul cooperării regionale. Declaraţia politică include şi crearea unui mecanism de dialog bilateral, respectiv „Grupul de dialog politic” la nivelul MAE, sub coordonarea miniştrilor de externe”, a transmis Guvernul.

Erdogan, turcia

Erdogan. Sursa Foto- Dreamstime

În contextul vizitei oficiale, şeful Executivului de la Bucureşti va depune o coroană de flori la Mausoleul dedicat preşedintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, din cadrul complexului Anıtkabir din Ankara şi va participa la dineul de lucru oferit în onoarea delegaţiei române de preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

Cine îl însoțește pe premier

Alături de şeful Executivului, participă viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Oprescu, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.