Marcel Ciolacu, discuții cu liderul din Emiratele Arabe Unite. Ce a stabilit premierul României

Marcel Ciolacu, discuții cu liderul din Emiratele Arabe Unite. Ce a stabilit premierul României Sursa foto: Marcel Ciolacu/ Facebook

Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, s-a întâlnit cu șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, liderul Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi.

Pe parcursul întrevederii, prim-ministrul a subliniat că România rămâne ferm angajată alături de Uniunea Europeană, Statele Unite și partenerii regionali în eforturile de a reduce tensiunile din Orientul Mijlociu.

În această perspectivă, Marcel Ciolacu a exprimat aprecierea sa față de poziția echilibrată a Emiratelor Arabe Unite și de apelul la reținere adresat ambelor părți după atacul Iranului asupra Israelului.

Marcel Ciolacu, întrevedere cu șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan

„Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securităţii în zonele noastre va contribui la impulsionarea relaţiilor comerciale şi a investiţiilor reciproce este concluzia întâlnirii avute astăzi cu Preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi conducătorul Emiratului Abu Dhabi, Şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, căruia îi mulţumesc atât pentru primirea călduroasă, cât şi pentru deschiderea avută faţă de consolidarea relaţiilor dintre cele două state”, a fost mesajul transmis cu acest prilej de premierul Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vizita premierului român a inclus și o componentă economică semnificativă, prin întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali și reprezentanți ai unor companii de prestigiu din Emirate.

Aceste întâlniri s-au concentrat pe domenii strategice de interes pentru România, cum ar fi infrastructura de transport, energie, agricultură și digitalizare.

Emiratele Arabe Unite

Sursa foto: Marcel Ciolacu/ Facebook

Acorduri strategice în domeniul digitalizării și telecomunicațiilor

Conversațiile desfășurate între delegațiile guvernamentale din România și Emiratele Arabe Unite, precum și întâlnirile bilaterale la nivel ministerial, au deschis noi oportunități de atragere a investițiilor în România.

S-a pus accentul pe consolidarea dialogului direct între companiile naționale, ceea ce a condus la semnarea unor acorduri bilaterale în domeniul digitalizării și reglementărilor în telecomunicații.

„Încurajăm dezvoltarea de proiecte strategice comune, care să contribuie la dezvoltarea economică a statelor noastre, inclusiv în cadrul dialogului periodic la nivel de responsabili naţionali.

Apreciem interesul manifestat aici, în Emiratele Arabe Unite, şi de partenerii noştri de dialog şi aşteptăm cu interes cea de-a treia sesiune a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare care va avea loc foarte curând la Bucureşti, pe 26 aprilie, şi care rămâne un instrument valoros pentru promovarea contactelor instituţionale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu și Președintele Emiratelor Arabe Unite

Sursa foto: Marcel Ciolacu/ Facebook

Şeful Executivului român a subliniat, de asemenea, sprijinul ferm al României pentru dezvoltarea relațiilor Uniunii Europene cu Consiliul de Cooperare al Golfului.

În acest context, a menționat importanța organizării în 2024 a unui forum de investiții între Uniunea Europeană și Emiratele Arabe Unite, precum și apropiatul Forum la nivel înalt privind cooperarea și securitatea regională dintre UE și Consiliul de Cooperare al Golfului, programat să aibă loc chiar săptămâna viitoare.