Impozitarea progresivă: Sistemul fiscal nu este pregătit

Impozitarea progresivă: Sistemul fiscal nu este pregătit Sursă foto: unsplash

UDMR avertizează că sistemul fiscal din România nu poate implementa, cel puțin pentru moment, impozitarea progresivă. Senatorul Antal Lorent atrage atenția că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu deține instrumentele digitale necesare pentru introducerea impozitării progresive mult dorită de social democrați. Prin urmare, adaugă demnitarul UDRM-ului, cota unică, aplicată în prezent, este mult mai viabilă.

Impozitarea progresivă, imposibil de aplicat în România

Impozitarea progresivă este o temă veche în Românaia, totodată, un cartof fierbinte atât pentru PSD cât și pentru PNL. Social-democrații au susținut în repetate rânduri introducerea impozitului progresiv, însă liberalii s-au opus cu vehmență. Cei din urmă susțin că o astfel de impozitare ar pune mai multă presiune pe sectorul privat.

Separat de contrele între cele două partide de guvernământ și impactul electoral pe care l-ar putea avea impozitarea progresivă, senatorul UDMR Antal Lorant a explicat că o astfel de măsură nu se aplică peste noapte. Mai ales în contextul în care administrația centrală mai are de lucrat la capitolul digitalizare.

ANAF, declarație

Sursa Foto: Arhiva EVZ

ANAF mai are de lucrat la capitolul digitalizare

„Am spus şi la vremea respectivă că a introduce impozitarea progresivă în România ar însemna că suntem digitalizaţi în totalitate la Fisc. Impozitul progresiv înseamnă că avem toate cunoştinţele despre veniturile cetăţenilor, aceste venituri sunt declarate, fiscalizate şi digitalizate, iar pe baza acestor informaţii ale Fiscului introducem impozitarea progresivă, prin care facem diferenţe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care au un câştig de un milion de euro anual, de exemplu, impunem 25% impozit, iar cei care au venit de 50.000 de lei pe an, venim cu altfel de impozitare. Să fim serioşi, ca ipoteză privind impozitarea progresivă, trebuie să discutăm, dar România, în momentul de faţă, nu este pregătită pentru o astfel de impozitare”, a arătat Antal Arpad.

Demnitarul Antal a mai evidențiat că la nivel național ANAF are carențe majore în materie de digitalizarea serviciilor. Ori diferențele dintre teritoriale vor face ca anumite informații să se piardă.

Impozitarea progresivă mai are de așteptat

Sursa foto: Dreamstime.com

Impozitarea progresivă mai are de așteptat

„Fiscul nu este digitalizat aproape deloc. ANAF-ul dintr-un judeţ e mai pregătit decât ANAF-ul din alt judeţ şi, de multe ori, între aceste instituţii regionale sunt informaţii care se pierd”. În aceste condiții, continuă Antal Arpad, cotă unică este mult mai potrivită pentru actualul sistem fiscal al României.

„Ai venitul respectiv, ai cota unică de 16%. Eu cred că pentru România, în momentul de faţă, cota unică este de mai mare succes decât impozitarea progresivă”, a precizat senatorul UDMR. Totodată, demnitarul a mai subliniat că fiecare instituție a statului a intrat în proesc individual de digitalizare, cu alte cuvinte nu a exista un ghișeu unic”, a adăugat Arpad.

Impozitarea progresivă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Impozitarea progresivă, posibilă într-un anumit scenariu

Senatorul a explicat că multitudinea de softuri folosite de instituțiile statului reprezintă un real impediment pentru implementarea impozitării progresive. Un imepdiment care poate fi soluționat într-un scenariu în care la nivelul instituțiilor ar funcționa un ghișeu unic, potrivit G4 Media.

„Câte instituţii în România, atâtea softuri, atâtea companii de IT care au furnizat aceste servicii de digitalizare. Este un impediment din perspectiva impozitării progresive. Pentru că în interiorul instituţiei ai diferite softuri şi soluţii IT şi ai, automat, un impediment de a schimba informaţii. (…)

Suntem la un moment T zero. În care trebuie să luăm în serios digitalizarea şi să uniformizăm la nivelul instituţiilor statului ghişeul unic. Dacă noi am avea un ghişeu unic la nivelul ţării, indiferent dacă vorbim de ANAF sau diferite instituţii unde se colectează datele cetăţenilor.

Atunci ar fi simplu pentru un cetăţean să meargă la un ghişeu unic şi să scoată diverse acte. Ceea ce am făcut până acum la capitoul de digitalizare este că a cam făcut fiecare cum a putut”, a conchis senatorul UDMR.