Fiscul îți poate confisca banii. Ce sumă poți retrage de la bancomat pentru a nu atrage atenția

Fiscul îți poate confisca banii.  Ce sumă poți retrage de la bancomat pentru a nu atrage atențiaCard, ATM. Sursa foto: Pixabay

În perioada sărbătorilor, mulți românilor retrag sume importante de la bancomat. De altfel, datele arată că majoritatea dintre ei preferă banii lichizi și nu sunt atât de încântați să facă plăți cu ajutorul cardului. Totuși, puțini știu ce sumă ar trebui să retragă astfel încât să nu atragă atenția ANAF.

ANAF, cu ochii pe banii românilor

Autoritățile au intenția de a limita  plățile și operațiunile în numerar, măsura având ca scop să combată evaziunea fiscală. Cu toate acestea, cei mai mulți români preferă să aibă bani lichizi și să evite plățile cu cardul. Spre deosebire de alți cetățeni din UE, românii nu sunt la fel de deschiși către tranzacțiile electronice.

Cei care retrag sume mari de la bancomat riscă să ajungă în atenția inspectorilor ANAF.

Totuși, cei care retrag sume mai mari mari de 1.000 de euro (5.000 de lei) pot fi luați în vizor de ANAF.

Card bancar

Card bancar. Sursa foto: Pixabay

Se pot face verificări suplimentare

În astfel de situații, ANAF poate face verificări suplimentare, urmând să fie stabilit dacă banii sunt sau nu justificați. Mai mult, băncile au obligația să raporteze tranzacțiile făcute de clienți, respectând astfel măsurile de prevenție a fraudelor fiscale.

Cei care retrag sume mai mari de 3.000 de euro ajung în atenția inspectorilor fiscali. Astfel, aceștia pot începe verificările pentru a stabili sursa de unde provin banii, arată România TV.

ANAF poate confisca până la 70% din banii nejustificați

Dacă persoana în cauză nu poate justifica sumele respective, Fiscul poate confisca până la 70% din acestea.

De altfel, băncile impun limite zilnice de retrageri. În cazul celor care folosesc Visa Classic sau MasterCardMondo, limita este de de 5.000 de lei pe zi la Banca Transilvania. Există situații în care limita poate fi schimbată până la 9.000 de lei.

Specialiștii în domeniu le recomandă clienților băncilor să retragă până la 3.000 de lei per tranzacție. În cazul sumelor mai mari de 1.000 de euro, aceștia ar trebui să aibă documente care să justifice proveniența banilor.