Istoria muzicii românești. Cele mai penibile melodii uitate. Adrian Enache, într-o reprezentație care poate provoca un atac de râs. Video

Istoria muzicii românești. Cele mai penibile melodii uitate. Adrian Enache, într-o reprezentație care poate provoca un atac de râs. Video

Muzica românească a avut un trecut încărcat, la care se poate privi cu nostalgie, plăcere, ironie sau cu dispreț. S-au creat produse pe gustul tuturor, mai ales începând cu finalul anilor 90, atunci când pe piață au apărut personaje care au știut să se orienteze gusturilor. Compozitori și producători care au avut capacitatea de-a se inspira din muzica internațională. Unii mai discret, alții mai grosolan, plagiind fără remușcări.

Cu trecerea timpului, au apărut artiști sau trupe care au depășit granițele succesului local și au dat lovitura pe piața internațională: O-zone, Inna sau Alexandra Stan. A fost vorba despre culoare foarte bine speculate de oamenii care se specializaseră în industrie.

Muzica românească s-a dezvoltat, atât cât a putut, într-o țară închisă aproape total, mai ales în anii '80. Chiar dacă ascultau artiștii autohtoni, românii să dădeau peste cap pentru a face rost de benzi de magnetofon, casete sau discuri piratate de bulgari. Diferența între ce se cânta la noi și ABBA, Beatles, Queen, Michael Jackson, Tina Turner, Pink Floyd, Bee Gees, Modern Talking era incomparabilă. Iar muzica externă se procura greu.

Tumultuoasa istorie a muzicii românești

Au fost ani buni, după 1989, în care lucrurile nu s-au schimbat în muzica românească. Aceleași personaje, multe lipsite de valoare, fără viziune, fără talent, lipsite de gusturile rafinate sau de tehnologia pe care se bazau omologii lor din afară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Muzica românească se difuza doar la TVR și Radioul Public, iar cercul era unul închis și strâmt în care nu oricine avea acces. Evz.ro vă propune o istorie subiectivă a muzicii românești, trecând în revistă mai multe perioade, curente, artiști sau formații. Pentru că, hit, șlagăr sau o încercare neizbutită, orice melodie trezește un sentiment. Iar asta este principala calitate a muzicii: îi provoacă pe oameni să simtă.

De la începutul anilor '90  a rămas în istorie melodia „Filme, trăim ca-n filme”, interpretată de Adrian Enache. Muzica îi aparține regretatului compozitor Cornel Fugaru, iar versurile, soției sale, Mirela Fugaru.

Adrian Enache s-a simțit întotdeauna bine pe scenă

Adrian Enache a devenit cunoscut de-a lungul timpului, datorită sau din cauza stilului spumos prin care încearcă să capteze atenția. Cabotin, cântărețul a vrut să epateze de câte ori a avut ocazia. Interpretarea de la piesa respectivă nu are termen de comparație. Melodia nu a fost un hit, dar fapt este că Enache s-a dăruit în totalitate. E de presupus că a fost autodidact și nu a avut coregraf, fapt ce îi poate scuza mișcarea scenică.