Grecia a scăzut costul orar al forței de muncă. Creșteri în România și Ungaria

Grecia a scăzut costul orar al forței de muncă. Creșteri în România și UngariaSursa foto: Platforma X

Grecia este singura țară din UE în care a scăzut costul orar al forței de muncă. Creșteri au fost însă consemnate în România și Ungaria.

Cât costă forța de muncă în UE

Cele mai mari creșteri salariale pe oră la nivel de economie au fost înregistrate în România, Croația și Ungaria

Chiar dacă media UE înregistrează o creștere cu 5,1% (4,6% în zona euro) a costurilor salariale orare în al treilea trimestru al anului 2024, iar unele țări precum România, Croația și Ungaria înregistrează creșteri de 14% până la 17%, Grecia este singura țară membră a UE care a înregistrat o scădere cu 2,9%, conform datelor Eurostat.

În trimestrul al 3-lea 2023, Grecia înregistrase o creștere de 6,7% iar în trimestrul al 2-lea 2024 o nouă creștere de 9,3%, însă în trimestrul al 3-lea 2024 a înregistrat o scădere semnificativă, după cum s-a arătat mai sus.

La nivelul zonei euro, costurile orare au crescut cu 4,6%, iar în UE cu 5,1%, comparativ cu același trimestru al anului trecut. Cele două componente principale ale costurilor cu forța de muncă o reprezintă salariile și costurile nesalariale.

În zona euro, în trimestrul al treilea al anului 2024 față de același trimestru al anului precedent, costurile salariale orare și zilnice au crescut cu 4,4%, în timp ce componenta nesalarială a crescut cu 5,2%, în timp ce în UE costurile salariale orare au crescut cu 5,0%, iar costurile nesalariale cu 5,3%.

Costul orar al forței de muncă: Distribuția în funcție de activitatea economică

În al treilea trimestru al anului 2024 față de același trimestru al anului precedent, salariile pe oră în zona euro au crescut cu 4,6% atât în ​​economia (în principal) non-business, cât și în economia de afaceri: +4,6% în industrie, + 5,0% în construcții și +4,5% în servicii.

În UE, salariile pe oră au crescut cu 5,1% în economia (în principal) non-business și cu 5,0% în economia de afaceri: +5,3% în industrie, +5,5% în construcții și +4,9% în servicii.

În UE, activitatea economică ce a înregistrat cele mai mari creșteri ale salariilor pe oră au fost „Artă, divertisment și recreere” (+7,0%) și „Educație” (+6,2%). Cea mai mică creștere anuală s-a înregistrat în sectorul „Metale și cariere de piatră” (+2,6%).

Cele mai mari creșteri și singura scădere din UE

În al treilea trimestru al anului 2024 față de același trimestru al anului precedent, cele mai mari creșteri ale salariilor pe oră pentru întreaga economie s-au înregistrat în România (+17,1%), Croația (+15,1%), Ungaria (+14,1%), Bulgaria (+12,7%) și Letonia (+12,6%).

În plus, alte trei state membre UE au înregistrat o creștere de peste 10%, și anume: Polonia (+12,0%), Lituania (+11,0%) și Austria (+10,0%).

Grecia a fost singura țară care a înregistrat o scădere (-2,9%), după care urmează Luxemburg cu o creștere de doar 1% și Belgia cu 2,6%, potrivit VoiceNews.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)