Plăcintele care le făceau strămoșilor viața mai frumoasă. O rețetă de pregătit la zile mari
- Raluca Dan
- 5 ianuarie 2025, 08:59
Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie, are diferite tradiții culinare specifice, care sunt diferite pentru fiecare zonă. Una dintre ele este reprezentată de plăcintele Sfântului Ioan, un desert tradițional din zona Ardealului.
Plăcintele Sfântului Ioan
Originară din Mărginimea Sibiului, această rețetă veche se remarcă prin simplitate pașilor și prin gustul său deosebit, pe placul tuturor.
Cu doar câteva ingrediente de bază, puteți obține un desert pufos și aromat, potrivit pentru Bobotează.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină
- 1 pliculeț de drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 250 ml lapte călduț
- 50 g zahăr
- 1 ou
- 50 ml ulei
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 300 g brânză dulce de vaci
- 2-3 linguri zahăr
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- 1 ou
- coaja rasă de lămâie sau portocală (opțional)
- stafide (opțional)
Modul de preparare
Făina se amestecă într-un bol mare cu drojdia uscată (în cazul în care folosiți drojdie proaspătă, dizolvți-o mai întâi în lapte călduț cu puțin zahăr), adăugând restul ingredientelor. Aluatul se frământă bine, până nu se mai lipește de mâini.
În timp ce alutul este acoperit și lăsat la crescut timp de o oră sau două, pentru a-și mări volumul, pregătiți umplutura, amestecând brânza cu zahărul, oul, coaja rasă și stafidele.
Aluatul crescut va fi împărțit în bucăți egale, iar fiecare bucată trebuie întinsă cu sucitorul până se obțin discuri subțiri.
Mai sunt doar câțiva pași
Puneți pe fiecare bucată câte o lingură de umplutură în mijloc și închideți marginile formând o plăcintă rotunde sau dreptunghiulare.
Pe o tavă tapetată cu făină sau hârtie de copt, așezați plăcintele, lăsând puțin spațiu între ele. După ce le ungeți cu ou bătut, pentru a ieși aurii, băgați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru vreo 20-25 de minute.
După ce le-ați scos și s-au mai răcit puțin, presărați zahăr pudră peste ele. Acestea se potrivesc perfect cu ceai fierbinte.