Sănătate din Balta Dracului. Stațiunea aproape uitată din inima României

Sănătate din Balta Dracului. Stațiunea aproape uitată din inima RomânieiCovasna / sursa foto: wikipedia

Staţiunea Covasna denumită şi staţiunea celor 1.000 de izvoare de sănătate, se află la 60 de km de Braşov și este denumita astfel datorită abundenţei, varietăţii şi valorii deosebite a factorilor naturali de cură.

Covasna, stațiunea celor 1000 de izvoare

Oraşul Covasna este brăzdat de izvoare de ape minerale și îţi oferă o sumedenie de posibilităţi de tratament, atât pentru petrecerea concediului, dar şi a timpului liber.

Stațiunea situată la o altitudine de 600 metri, în zona de îmbinare a Munţilor Carpaţi, acest loc beneficiază din plin de bogăţia factorilor naturali: apa minerală carbogazoasă, mofete naturale, precum şi de climatul bogat în aeroioni negativi, existenţi datorită pădurilor de brazi.

Stațiunea Covasna, recunoscută pentru Balta Dracului

Stațiunea Covasna este recunoscută pentru tratarea bolilor cardiovasculare, de altfel aici se află şi Spitalul de Cardiologie.

Izvoarele şi tratamentele sunt atât de diversificate, încât, odată ajuns în staţiune, este bine să te laşi pe mâna specialiştilor.

În baza proprie de tratament sunt oferite urmatoarele proceduri balneare:

bai calde cu ape calde minerale; mofete; împachetari cu parafina; aerosoli si inhalatii; electroterapie de joasa, medie si înalta frecventa; hidroterapie (jacuzzi, dus subacval partial, bai galvanice) ; inhaloterapie; masoterapie si gimnastica medicala.

Balta Dracului, folosit pentru tratament

Simbolul oraşului, Balta Dracului este o erupţie de noroi şi gaze (oxizi de carbon şi sulf), care a fost folosit la început pentru tratament. Monument al naturii, izvor de apă minerală şi gaz mofetic, martor al activităţii postvulcanice cu numeroase erupţii în trecut, numele său este cunoscut din 1782.

A fost deschis pentru public în anul 1881, sub denumirea de Instituţia de băi Balta Dracului, oraşul intrând astfel în rândul staţiunilor balneoclimaterice.

Balta Dracului

Balta Dracului / sursa foto: dreamstime.com

În secolul al XIX-lea s-au produs mai multe erupţii: în 1837, 1857, 1864 şi 1885, cea mai mare fiind în anul 1837. Ultima mare erupţie s-a produs în 1984. Noroiul a început să colcăie din ce în ce mai tare, iar gazul a erupt cu mare putere.

Atunci, Covasna s-a umplut de un miros puternic, iar oamenii care locuiau în apropiere s-au refugiat la rudele lor din alte cartiere, neputând să mai stea în case. Dar erupția s-a potolit în câteva zile, și totul a revenit la normal. Astăzi, vulcanul Balta Dracului este complet inofensiv.

Obiective turistice în zona Covasna

Un alt obiectiv turistic este Valea Zânelor. Aici, Ceauşescu avea o vilă de protocol luxoasă, unde a petrecut doar o singură noapte, în luna august a anului 1986, imediat după accidentul nuclear de la Cernobâl.

Covasna are şi un camping cu 115 locuri de cazare, unde vin grupuri organizate, și unde se organizează tabere pentru şcolari. În ultimul timp, aici vin orfani, ale căror vacanţe sunt sponzorizate de străini.

Un alt obiectiv turistic la care ajungi doar vara este Comandău, care pare un loc uitat de Dumnezeu. Acesta este un traseu pe un drum forestier, unde, din când în când, găseşti câte un cioban sau apicultor.