Investiții masive în turismul din România. Un complex de lux apare într-o zonă de vis
- Iulia Moraru
- 4 aprilie 2024, 10:59
Covasna se pregătește să aducă mai mulți turiști în stațiunea sa faimoasă pentru efectele sale terapeutice. Astfel, planul implică construcția unui complex balneoclimateric multifuncțional, evaluat la 12 milioane de euro și care va fi finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI).
Pe platforma e-licitatie.ro a fost inițiată licitația pentru proiectarea, asistența tehnică și realizarea lucrărilor, iar termenul limită pentru depunerea proiectelor a fost stabilit pentru 11 martie 2022.
Complex balneoclimateric în Covasna
Identificarea necesității acestui complex balneoclimateric a avut loc acum mai mult de 10 ani, însă lipsa fondurilor necesare a împiedicat realizarea proiectului. În anul 2020, s-a identificat oportunitatea de finanțare prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI), iar în cursul anului trecut, Novelty Engineering a efectuat un studiu de fezabilitate pentru a stabili parametrii economici și tehnici ai proiectului.
„Vrem să modificăm paradigma turistică a stațiunii, în beneficiul mediului economic și antreprenorial și pentru creșterea atractivității zonei și lărgirea bazei de turiști”, a spus primarul stațiunii Gyerő József, care speră ca până în vară să fie desemnat câștigătorul licitației.
Două hectare vor fi alocate pentru stațiune
Conform declarațiilor primarului din Covasna, s-au alocat trei hectare de teren, din care doi hectare vor fi destinate centrului de wellness. Restul va fi concesionat unui antreprenor privat pentru construirea unui hotel, în vederea conectării celor două obiective prin intermediul unei pasarele.
Planurile pentru centrul propus includ facilități precum un complex de înot, bazine interioare și exterioare, zone pentru restaurante și divertisment, terenuri de sport și locuri de joacă pentru copii, precum și facilități de SPA și wellness, inclusiv saune, jacuzzi, încăperi pentru masaj și spații de relaxare.
„Suntem bucuroși că se va realiza acest proiect de revitalizare a zonei, iar Primăria își va face partea sa, oferind infrastructura de bază, apă, canal, electricitate, gaze naturale, plus că vom duce acolo și resursa de apă naturală și gaz mofetic, chiar dacă acest centru nu va cuprinde o bază de tratament medical”, mai spune primarul din Covasna.
Turismul, extrem de important pentru Covasna
Acum, în oraș xse desfășoară un proiect de modernizare a infrastructurii rutiere și hidroedilitare pe 11 străzi, evaluat la 5 milioane de euro. De asemenea, se lucrează la construirea unui stadion de fotbal de dimensiuni mai reduse, cu speranța de a atrage echipe din liga B care ar putea folosi stațiunea pentru antrenamente, precum și la amenajarea unei săli de sport.
Turismul reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai economiei orașului, însă bugetul local a resimțit impactul negativ al pandemiei în ultimii doi ani, potrivit forbes.ro.