Evenimentul ZileiPoliticaMarcel Ciolacu anunță modificarea Codului Fiscal. Mesaj pentru mediul de afaceri: „Nu se va lua nici o măsură fără dialog”

Marcel Ciolacu anunță modificarea Codului Fiscal. Mesaj pentru mediul de afaceri: „Nu se va lua nici o măsură fără dialog”

Marcel Ciolacu anunță modificarea Codului Fiscal. Mesaj pentru mediul de afaceri: „Nu se va lua nici o măsură fără dialog”
Guvernul are în intenție să modifice Codul Fiscal, însă acest lucru se va întâmpla doar după o consultare cu mediul de afaceri din România. Oamenii de afaceri au primit asigurări din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu că nu vor fi introduse noi impozite. PSD susține introducerea impozitului progresiv și eliminarea cotei unice.

Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații cu privire la intențiile coaliției de guvernare de modificare a Codului Fiscal. El a vorbit la un eveniment dedicat oamenilor de afaceri, Business Leaders Summit 2022. Marcel Ciolacu a subliniat că mediul de afaceri va fi consultat în legătură cu orice modificare a sistemului de impozitare. Totodată el a dat asigurări că nu vor fi introduse noi impozite.

PSD, partidul condus de Marcel Ciolacu și-a anunțat intenția de a elimina cota unică de impozitare și de a introduce un impozit progresiv. Discuții pe acest subiect, pro și contra, ocupă de mai multe zile spațiul public. În vreme ce PSD-ul susține o nouă formă de impozitare, progresivă, liberalii și alți analiști economici sunt de părere că actuala cotă unică nu trebuie eliminată. Ei susțin că o astfel de măsură ar încuraja economia subterană.

„Știu că în aceste zile circulă informații legate despre modificările care se intenționează a fi aduse Codului Fiscal. Vreau să vă asigur că nu se va lua nici o măsură în guvern fără un dialog cu mediul de afaceri. Nimeni nu are de gând să strice climatul și echilibrul din interiorul mediului de afaceri. Dar, avem o problemă cu bugetul central care se bazează pe venturi de 20% și are cheltuieli de 40%. Este cel mai mare decalaj din Uniunea Europeană. Asta nu înseamnă că vom veni cu noi impozite. Sperăm că printr-un dialog deschis cu toți partenerii sociali să găsim cele mai bune soluții. Este nevoie să ne gândim să susținem ritmul și dinamica economiei românești”, a declarat Marcel Ciolacu.

Coaliția aflată la guvernare ar urma să abordeze, în cadrul unei viitoare ședințe, ideea de a renunța la cota unică și de a trece la o impozitare progresivă a veniturilor, a anunțat Marcel Ciolacu după o dscuție cu premierul Nicolae Ciucă, marți, 17 mai.

Marcel Ciolacu despre modificarea Codului Fiscal

În urmă cu două zile, Marcel Ciolacu anunța că mai multe măsuri fiscale sunt în analiza coaliției de guvernare. Până la 1 iunie reprezentanții partidelor de la guvernare vor prezenta aceste propuneri de modificare la Codul Fiscal. El a precizat că modificările trebuie făcute cu șase luni înainte pentru ca viitorul buget de stat să fie construit pe acestea.

Cu această ocazie, liderul PSD a vorbit despre intenția de a introduce impozitul progresiv cu „deductibilităţile necesare”. El a dat de înțeles că este de preferat să se renunţe la cota unică de impozitare.

„În momentul în care ai introdus impozitul progresiv, vă dau exemplu numai în zona de sănătate. Asigurarea de sănătate, asigurările de viaţă să fie deductibile astfel încât nu să fie impozitat acel venit. Mai mult, ştim că la asigurările de viaţă şi de sănătate deja avem şi o sumă care se duce la pilonul 3. Avem şi o economie datorită acestor asigurări la bugetul de stat, la casa de asigurări, către serviciile private de sănătate. Ori intrăm într-o logică ca în toate ţările civilizate, ori încercăm ne minţim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

 


Accesează: