Editura Evenimentul si Capital

Cazul MAMEI din IAŞI care a născut un făt MORT a determinat DEMITEREA managerului MATERNITĂŢII. Tatăl copilului a depus şi PLÂNGERE PENALĂ

Maternitatea ”Elena Domana” din Iasi.
Autor: | | 5 Comentarii | 719 Vizualizari

Alături de manager a mai fost destituit și un alt medic obstetrician în urma unei anchete desfășurate de Ministerul Sănătății.

Bebelușul declarat mort la naștere la maternitatea Elena Domana murise de fapt cu 24 de ore înainte, a arătat ancheta declanșată de Ministerul Sănătății.

Tatăl bebelușului a spus că atunci când soția sa a venit la spital să nască în unitatea sanitară nu era niciun medic de gardă și că femeia a fost supravegheată doar de o infirmieră pe parcursul unei nopți întregi, deși din actele medicale prezentate de reprezentanții instituției reieșea altceva.

Bărbatul a declarat chiar că a sunat la 112 pentru a cere ajutor.

Echipa de control venită de la minister a constat însă deficiențe privitoare la organizarea activității medicale, dar şi suprevegherea superficială şi necorespunzătoare a sarcinii în cauză, coordonarea necorespunzătoare şi superficială a gărzii de către medicul-şef de gardă din ziua respectivă, precum şi o organizare nesatisfăcătoare a serviciului.

Managerul unității sanitare și un medic obstetrician au fost demiși.

În ceea ce priveşte deficienţele de organizare a activităţii medicale s-a constatat nerespectarea mai multor aspecte:

1. Regulamentul de completare a documentelor medicale

a) Internarea pacientei s-a efectuat fără parafă şi semnatură pe biletul de internare din partea unui medic specialist/primar si fara ca pacienta sa fie examinata de un medic specialist/primar (pe biletul de internare apare doar parafa si semnarura medicului rezident, singurul care a examinat pacienta in data de 8 septembrie la prezentare si a efectuat o ecografie initiala fara a avea insa atestatul si experienta practica pentru a efectua acest examen paraclinic).

b) Medicul care a avizat internarea telefonic si cel care a parafat biletul nu au anuntat medicii din echipa de garda despre situatia pacientei, în condiţiile în care nu exista o procedura de predare-preluare a pacientilor la inceperea şi terminarea gărzii.

2. Regulamentul de organizare si functionare al unitatii sanitare care prevede că spitalul este obligat să asigure condiţiile necesare în vederea desfăşurării normale a activităţii sanitare şi cele referitoare la întărirea ordinii şi disciplinei în muncă, efectuarea consultaţiilor, investigaţiilor, tratamentelor şi a altor îngrijiri medicale bolnavilor spitalizaţi, stabilirea corectă a diagnosticului şi a conduitei terapeutice pentru pacienţii spitalizaţi.

3. Prevederile din Procedura operationala - Protocoale de bună practică propuse și implementate la nivelul secției

4. Raportul de garda a fost întocmit superficial, nu a fost semnat si parafat de catre medicii sefi de garda si contrasemnat de catre Directorul Medical sau Medicul Sef de Sectie Clinica.

Din discutiile avute cu echipa de garda din noaptea de 8 septembrie, nu au fost obtinute de catre membrii comisiei date obiective despre activitatea in garda a medicului sef de garda in intervalul 23.30-6.00.

Acesta sustine ca a facut vizita in saloane de cel putin 2 ori, desi nici unul din ceilalti angajati (medici de garda, asistente) nu au relevat faptul ca au vazut-o in perioada 23.30-5.00.

5. Modul de organizare a camerei de garda este deficitar :

Camera de garda a medicului sef de garda se afla la distanta de sala de nasteri , terapia intensiva, saloanele de obstetrica, neoferind posibilitatea unei monitorizari directe si permanente a sectoarelor cu risc si deplasarea rapida a medicului in cazul unei urgente.

În ceea ce priveşte deficienţele în asigurarea asistenţei materno-fetale pe timpul urmăririi sarcinii şi a travaliului:

a) din relatarile pacientei, s-a desprins faptul că au existat probleme de comunicare în relaţia medic – pacient.

In foaia de observatie de spitalizare zi din data de 02.09.2014 semnată de medicul care a monitorizat pacienta pe tot parcursul sarcinii, este menţionat refuzul pacientei pentru intervenţia de tip cezariană. Totusi pacienta neagă un refuz clar al ei in discuţia cu medicul curant. In convorbirea directa cu pacienta si sotul acesteia, raspunsul la intrebarea „daca a discutat si a inteles indicatia de nastere prin interventie cezariana?”, a fost ca nu i s-a explicat suficient si nu a inteles ca exista argumente medicale pentru operatia cezariana. Principala dorinta a pacientei si familiei este sa inteleaga cine si cand trebuia sa ii explice indicatia de interventie cezariana si sa o sprijine in luarea deciziei.

b) Din declaratiile pacientei rezulta ca nici in cursul internarii din data de 08.09.2014 pacienta nu a inteles indicatia de operatie cezariana, afirmata in timpul examenului clinic de dr. Sargu si sustinuta si de dr. Iancu, care a indicat interventia pe baza analizei foii de observatie si din datele transmise de dr. Sargu;

Scandalul care zguduie PSD din temelii! Oprisan a declansat ATACUL in prag de alegeri! Se cere DEMISIA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI