Asociaţiile profesionale din domeniul turismului vor să înfiinţeze poliţia turistică, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Problema a fost pusa la o reuniune, desfăşurată recent la Timişoara, după cum relatează corespondenta Radio România Actualităţi, Alina Bujancă.

Poliția turistică se va ocupa cu menținerea ordinii și liniștii publice în zonele cu aflux mare de turiști și va verifica dacă grupurile de vizitatori străini sunt însoțiți de ghizi atestați pe teritoriul țării noastre.

Pentru că numărul bătăușilor de pensionari a fost în creștere în anii trecuți, o astfel de divizie este bine-venită

Astfel ar fi protejate interesele acestei categorii profesionale, precum și ale patrimoniului național. Atribuțiile poliției turistice ar putea fi preluate de o structură din cadrul organelor locale de ordine publică – spun reprezentanții Federației Naționale a Ghizilor din România, care au făcut să demersuri pe lângă guvern pentru modificarea legislației. Aceștia își doresc ca noul organism să fie înființat înainte de 2021, anul în care Timișoara va fi capitală culturală europeană și așteaptă peste un milion de turiști. Poliția turistică funcționează deja în numeroase țări din Uniunea Europeană, precum Italia, Spania sau Grecia.

Și vânzătorii ambulanți vor fi luați la puricat de agenți.

Nu este clar dacă această nouă structură va împiedica micile hoții care dau turiștilor, în fiecare sezon, bătai de cap, precum furtul portofelelor de pe cearșeaf, dar cu siguranță prezența unor figuri autoritate va descuraja o mare parte din aceste acte de delicvență.