Mai puține ministere în noul guvern! A anunțat miercuri seară, premierul desemnat, Ludovic Orban, care a declarat că vor fi desființate ministere printre care se află Ministerul Energiei şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, anunță digi24.ro

„Şi energia este economie şi turismul este economie. Ape, păduri, mediu oarecum sunt un domeniu. La nivelul Consiliul UE există formaţiunea care este pe transporturi, infrastructură şi comunicaţii şi noi unim infrastructură cu comunicaţiile. Sunt lucruri normale. Nu avem patru ministere de Externe, avem un singur Minister de Externe, politică externă se face printr-un singur Minister de Externe. Sunt lucruri de bun-simţ. (…) Multe (n.r. ministere) s-au făcut că să dea sinecuri. Mai avem o discuţie legată de Ministerul Tineretului şi Sportului. Suntem în an preolimpic, există o sensibilitate în zona de sport şi din cauza asta am acceptat o discuţie pe care să o am şi cu COSR, şi cu organizaţiile de tineret şi cu Consiliul naţional al tineretului”, a afirmat  Orban la B1 TV, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban a spus că sunt peste 15 voturi în plus pentru învestirea Guvernului, față de cele 283 de voturi de la moţiunea de cenzură.

„Negocierile continuă “, a declarat Orban.

Liderul PNL spune că se bazeaza pe votul USR pentru învestirea noului Guvern.

„Sunt încrezător că vor contribui partenerii noştri din Opoziţie la înlocuirea furibundului Guvern Dăncilă, care în fiecare zi comite fapte din ce în ce mai grave şi care după părerea mea reclamă atenţia DNA. În ceea ce priveşte poziţionarea lor, este o poziţie care probabil este dictată de nişte argumente, de nişte calcule politice, important este să ne sprijine în efortul nostru de a aşeza un Guvern competent, care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România”, a afirmat Orban.

Potrivit preşedintelui PNL, şi Pro România va susţine noul Executiv.

„O bună perioadă de timp Pro România a amânat o decizie hotărâtă de a susţine moţiunea de cenzură. Eu nu cred că ei vor merge pe o variantă în care să susţînă Guvernul Dăncilă la butoane”, a declarat  Orban.

„Primarii, mituiți prin sifonarea banului public”

 Ludovic Orban afirmă că Executivul Dăncilă face o serie de concursuri şi face demiteri pe bandă rulantă, având loc o „șifonare” a banului public pentru mituirea primarilor.

Orban a spus că, potrivit unor reprezentanţi ai TAROM, directoarea companiei a fost schimbată din funcție pentru că nu a ținut la sol aeronavele în ziua moţiunii de cenzură, în condițiile în care peste 20 de parlamentari urmau să vină din ţară la Bucureşti. Liderul PNL afirmă că în cadrul negocierilor purtate cu lideri ai partidelor politice care au semnat moțiunea de cenzură nu i s-a cerut nimic care să contravină filosofiei, credinţei şi programului PNL.

„Nu putem renunţa la poziţiile noastre în aproape toate domeniile. (…) Din punctul nostru de vedere, privind calculele, nu ar trebui să ne străduim atât de mult în aceste negocieri. Problema pe care o avem este că nu judecăm situaţia prin prisma interesului politic şi electoral al PNL, problema este legată de faptul că nu mai putem acceptă perpetuarea actualei stări de fapt. Este vital pentru România să învestim un Guvern legitim, care să se apuce de treabă cât mai repede, altfel riscăm să se ducă de râpă o mulţime de lucruri în România, riscăm să-i lăsăm pe ăştia să angajeze cheltuieli pentru care nu există bani în continuare, riscăm să facă toate porcăriile din lume şi riscăm să aruncăm ţara în nesiguranţă şi poate chiar în criză guvernamentală, de care nu are nevoie România astăzi”, a declarat Orban.

Liderul PNL spune că ordonanţele de urgenţă vor fi adoptate de viitorul Guvern în urma dezbaterilor, iar în Parlament, proiectele legislative  vor fi adoptate  după consultări.

Orban a mai precizat că nu se pot organiza alegeri anticipate până pe data de 22 decembrie.