Mai mulți bani pentru bugetari. Coaliția PNL-PSD pregătește decontarea cheltuielilor angajaților din primării

Mai mulți bani pentru bugetari. Coaliția PNL-PSD pregătește decontarea cheltuielilor angajaților din primării sursa foto. EVZ

Funcționarii care activează în cadrul primăriilor de comună vor primi bani pentru navetă, în cazul în care nu locuiesc în localitatea în care își desfășoară activitatea. Coaliția de guvernare, PSD – PNL – UDMR propune un proiect de act normativ prin care să deconteze naveta personalului din primăriile din mediul rural.

Primăriile din mediul rural vor putea prinde în buget și sume pentru decontarea cheltuielilor cu naveta pentru proprii angajați. Aici sunt cuprinși atât funcționarii publici cât și personalul contractual din aparatul de specialitare. În acest sens a fost inițiat un proiect de act normativ justificat de cei care l-au elaborat reprezentanții PSD și PNL prin necesitatea de a fideliza lucrătorii bugetari din primării de la comune.

Astfel, conform inițiatorilor, primăriile din comune găsesc foarte greu angajaţi care să se deplaseze în acele localităţi. Aceasta deoarece salariile sunt relativ mici, iar o bună parte din bani sunt cheltuiți pe deplasare.

Prin urmare, se propune alocarea de bani, din bugetul local, pentru decontarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul funcționarilor între localitatea în care își desfășoară activitatea, din mediul rural și cea în care îşi au domiciliul. Aceste sume ar reprezenta, susțin inițiatorii proiectului de lege, un stimuent necesar pentru funcționari. Astfel, aceștia nu ar mai fi tentați să renunțe la posturile pe care le ocupă în mediul rural, iar nivelul de calitate al serviciilor publice ar crește.

Ne puteți urmări și pe Google News

O astfel de măsură a fost aplicată și în cazul lucrătorilor din învățământ care își desfășoară activitatea în mediul rural. Iar reprezentanții coaliției de guvernare dau acest exemplu pentru a-și susține punctul de vedere referitor la funcționari.

Decontarea se va face ca în cazul cadrelor didactice

Astfel, legea permite decontarea cheltuielilor de transport pentru cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din centrele de resurse şi asistenţă educaţională, care nu dispun de locuinţă în localitatea unde este situată unitatea de învăţământ la care deţin un post. Sumele destinate decontării navetei cadrelor didactice sunt asigurate din veniturile proprii ale bugetelor locale.

„Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al primării şi consilii locale din mediul rural, din instituţiile şi serviciile publice de interes local din subordinea acestora, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de deplasare pentru transportul între localitatea în care angajaţii îşi au domiciliul şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora se stabileşte prin hotărâre a consiliului local”, prevede proiectul de act normativ.

Procedura de decontare a cheltuielilor cu naveta funcționarilor din primăriile de comună va fi stabilită, după adoptarea legii, prin norme metodologice ce vor fi aprobate printr-o hotărâre de guvern.