Klaus Iohannis a promulgat legea offshore. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. UPDATE

Klaus Iohannis a promulgat legea offshore. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. UPDATE Sursa: Facebook/ Klaus Iohannis

Klau Iohannis, președintele României, a promulgat legea offshore, aprobată în cursul săptămânii trecute de Camera Deputaților, forul decizional. Ministrul Energiei declară că în acest fel România devine independentă economic, țara având multiple beneficii de pe urma exploatărilor.

UPDATE: Legea Offshore a fost publicată în Monitorul Oficial, la doar câteva ore după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Acesta prevede cadrul de reglementare și stabilește regimul fiscal și de redevențe petroliere. Legea Offshore este necesară pentru a extrage petrol și gaze naturale din perimetrele deținute de România în Marea Neagră.

Știrea inițială: 

Administrația Prezidențială informează că „preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 25 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022)", arată un comunicat de presă al instituției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iohannis a promulgat legea offshore

Pe data de 18 mai, Camera Deputaților a aprobat, cu 248 de voturi „pentru” și 34 „împotrivă”, fiind mai apoi înaintată președintelui Iohannis pentru promulgare. Ședința votului final a fost prezidată de șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, existând și amendamente în plen, formulate de către membrii USR și AUR.

Cinci din cele șase partide au votat în comisie, spune Alfred Simonis, liderul parlamentarilor PSD. „Sancţiunile există foarte clar în legea energiei, şi pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri, iar cifra de afaceri este de multe multe miliarde”, a spus acesta.

AUR acuză că ministrul Energiei vrea să vândă gazul românesc austriecilor

„România are mecanismele, prin această lege, să asigure consumul de gaz pentru casnici, dar şi pentru industrie, atunci când există criză energetică”, a transmis Simonis, liderul deputaților PSD.

Amendamentele formulate de membrii USR ar fi dus la beneficii mai mari pentru români, tocmai din exploatarea gazului, așa cum se întâmplă în Norvegia, spune Cristina Prună, membru USR, care vorbește despre pensii de peste 4000 de euro, pentru toți românii.

Această lege offshore a fost contestată de parlamentarii AUR, care l-au acuzat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, de faptul că intenționează să vândă gazul României afaceriștilor austrieci.

Principalele modificări anunțate de Virgil Popescu

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, principalele modificări la legea offshore vor duce la deblocarea investiţiilor din Marea Neagră. Un alt efect va fi accelerarea investiţiilor și asigurarea securității în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetic. România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

Popescu preciza că propunerea legislativă are ca obiect adoptarea unui set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere incluse în Legea Offshore, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh.

România va deveni independentă energetic, spune Virgil Popescu

„România câştigă din redevenţă - care este undeva la 13% - din impozitul pe venitul suplimentar, România câştigă din impozitul pe profit al companiilor, din numărul de locuri de muncă care se vor crea. Bugetul statului câştigă din impozitul pe forţa de muncă şi cred că cel mai important lucru - România devine independentă energetic şi nu mai avem problemele de aprovizionare cu gaze naturale.

Legea stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, practic urgentând investiţiile onshore de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Estimăm că lucrările vor începe aici la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor şi primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027 ”, a transmis Virgil Popescu, ministrul Energiei.