ANAF anunță schimbări majore. Cum vor putea fi depuse documentele din ianuarie 2023

ANAF anunță schimbări majore. Cum vor putea fi depuse documentele din ianuarie 2023 Sursă: H368k742 | Dreamstime.com

Schimbări importante în instituțiile publice din România! După primele anunțuri concretizate referitoare la plata amenzilor și a taxelor de pe aplicații puse la dispoziție cetățenilor de către statul român, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a transmis că, în jumătate de an, nimeni nu va mai fi nevoit să aștepte la cozile de la ghișee. La începutul anului 2023, instituția va dispune de propria aplicație mobilă prin intermediul căreia cetățenii vor putea descărca formulare și încărca diverse declarații.

Adio, ghișee și cozi interminabile! Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că, în luna ianuarie 2023, instituția pe care o conduce va dispune de o aplicație mobilă cu ajutorul căreia românii vor putea face toate demersurile necesare online. Tranziția de la dosarul cu șină la tasta computerului este, însă, o provocare, a recunoscut Lucian Heiuș.

Documentele ANAF vor putea fi descărcate și încărcate online

„Aplicația pe telefon va deveni funcțională începând cu 1 ianuarie. Deja e în lucru, este o licitație”, a declarat președintele ANAF, atrăgând însă atenția celor care nu știu să acceseze serviciul online al instituției (este vorba despre Spațiul Privat Virtual) că aplicația nu le va fi de folos.

Într-o intervenție pentru unul dintre posturile de televiziune române, șeful ANAF a comentat și obligația firmelor de curierat de a raporta datele privind coletele achitate cu bani cash de către clienți, scopul fiind descurajarea evaziunii fiscale realizate fie de către persoane fizice, fie de către persoane juridice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se întâmpla un fenomen: importau produse - ceea ce era plătit cu cardul era fiscalizat, era înregistrat, ce era plătit cu ramburs nu mai apărea în contabilitate. Au fost situații în care au fost cumpărate containere pe persoane fizică şi vândute, fără să fie autorizată măcar să desfășoare activități de comerţ. Pare-se că România este o piaţă cumva foarte atractivă pentru evazionişti”, s-a exprimat Lucian Heiuș.

Impozitarea progresivă - un scenariu irealist?

Întrebat despre modificările ce urmează să fie introduse în Codul Fiscal, șeful ANAF s-a arătat sceptic în legătură cu impozitarea progresivă a veniturilor, idee vehiculată în nenumărate rânduri printre social-democrați.

„În România este greu să implementezi astăzi o impozitare progresivă. (…) Depinde de costurile și de eforturile pe care trebuie să le faci pentru a implementa un asemenea mecanism. Și mai trebuie să ne gândim dacă contribuabilii sunt pregătiți pentru a merge pe un asemenea sistem de impozitare”, a spus Lucian Heiuș pentru Interviurile PRO TV.

Indiferent de presiunile exercitate asupra reprezentanților ANAF, aceștia își fac treaba corespunzător, a susținut Heiuș.

„Din postura de preşedinte, vă spun că este exclus ca vreo persoană, indiferent cine e, să-mi spună să opresc un control”, a declarat șeful ANAF, Lucian Heiuș, pentru sursa citată.