Adio, ghișee și cozi interminabile! Românii își vor putea achita taxele online. Ce schimbări se anunță de la 1 ianuarie 2022

Adio, ghișee și cozi interminabile! Românii își vor putea achita taxele online. Ce schimbări se anunță de la 1 ianuarie 2022 Documente depuse la ghișeu. Sursa foto: arhiva EVZ

Schimbări importante în instituțiile publice din țară. Treptat, autoritățile renunță la ghișee. Astfel, amenzile și taxele urmează să fie plătite de la automate din cadrul centrelor comerciale sau de pe anumite aplicații puse la dispoziție de organele cu pricina. Unii cetățeni nu sunt neapărat mulțumiți de demers, însă autoritățile promit să vină în ajutorul celor care nu sunt obișnuiți să lucreze cu tehnologia.

Taxele și impozitele vor putea fi plătite prin sisteme online, fără ca românii să mai fie nevoiți să se deplaseze la ghișee, unde trebuie să aștepte la cozi interminabile. Primele demersuri în acest sens sunt deja făcute. În Capitală, primăriile de sector sunt înscrise pe platforma ghișeul.ro, la fel ca și alte instituții din orașele mari ale țării.

Taxele și impozitele vor fi plătite online

În unele regiuni, românii au fost anunțați că taxele și impozitele vor putea fi plătite strict online, prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție de autorități sau cu ajutorul automatelor din centrele comerciale. În Sectorul 4, de exemplu, plățile nu mai pot fi făcute la Direcția Taxe și Impozite. Toți cetățenii sunt direcționați către centre comerciale, unde există aparate de plată electronică, însă nu toată lumea știe să folosească dispozitive de acest fel.

Autoritățile promit, însă, să îi sprijine pe românii care se află într-o astfel de situație. „Persoanele în vârstă, care nu sunt obișnuite cu tehnologia, vor fi ajutate de personalul Primăria Sectorului 4, la toate cele 30 de aparate”, a transmis Bogdan Dobrin, directorul Taxe și Impozite Sector 4.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația ghișeelor fizice din București

În prezent, toate primăriile de sector acceptă plăți online. În Sectorul 4, începând cu data de 1 ianuarie 2022, ghișeele fizice nu vor mai funcționa.

În Sectorul 6, acestea vor fi păstrate în continuare, însă în număr foarte redus. Din luna februarie 2022, bucureștenii din Sectorul 6 vor avea la dispoziție platforma online E-sector 6, unde vor putea achita amenzi, taxe și impozite și depune diverse documente online. Se vor putea obține și certificate de urbanism, autorizații de construcții și autorizații comerciale cu ajutorul aplicației amintite.

„Pentru înmatricularea unei mașini, ei vor depune actele electronic în acea platformă și vor primi tot electronic, pe platformă sau pe email, documentele semnate electronic cu care vor merge la Serviciul Înmatriculări”, a informat Valeriu Bunea, director IT Primăria Sector 6 pentru stirileprotv.

Mai trebuie precizat, de asemenea, că din anul 2022 toate primăriile de sector din Capitală vor elibera certificat de atestare fiscală online. Reprezentanții instituțiilor cu pricina au oferit, însă, asigurări că funcționarii care activau la ghișee vor răspunde online sau la call center la toate întrebările pe care le au cetățenii cu privire la demersurile explicate anterior.