Taxe și impozite majorate începând cu anul 2022: Ministerul Finanțelor e în alertă. Nu are de unde să facă rost de bani

Taxe și impozite majorate începând cu anul 2022: Ministerul Finanțelor e în alertă. Nu are de unde să facă rost de bani Sursă: arhiva EVZ

Anul 2022 nu se anunță a fi unul deloc ușor pentru români. Oficialii din Guvern dezbat în prezent problema banilor pentru achitarea pensiilor, salariilor și a alocațiilor, care au fost promise în formă majorată. Cum bani de la buget lipsesc, Ministerul Finanțelor ia în calcul creșterea taxelor și impozitelor locale în mai multe sectoare.

Dezbateri pe tema majorării impozitelor locale. Românii ar putea să plătească, începând cu anul 2022, taxe mai scumpe pentru autoturisme, terenuri și clădiri. Potrivit surselor guvernamentale citate de Antena3, Ministerul Finanțelor ia în calcul creșterea impozitelor locale chiar și cu trei procente față de sumele solicitate în prezent.

Taxe locale pentru mașini și terenuri, majorate din anul 2022

Dacă măsurile se vor concretiza, primarii municipiilor din România vor putea să ridice cotele de impozitare pentru clădiri și/sau mașini la sume de trei ori mai mari. Astfel, pentru anumite proprietăți, românii ar putea să plătească sume și cu 20% mai scumpe.

Informațiile vin în contextul în care România trebuie să se încadreze în deficitul asumat față de Comisia Europeană, prin PNRR, de 6,2%. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Ministerul Muncii duce deja lipsă de bani de la buget pentru achitarea pensiilor, salariilor și alocațiilor în anul 2022, deși a promis majorarea acestor venituri.

Ne puteți urmări și pe Google News

De unde face rost Guvernul de bani pentru achitarea pensiilor, salariilor și alocațiilor?

Bugetul (n.r. Ministerului Muncii) va trebui suplimentat (n.r. în 2022)”, a anunțat ministrul Muncii, precizând că impactul bugetar urmează a fi discutat în coaliția de guvernare şi în Guvern.

„Cu siguranţă le veţi regăsi în construcţia bugetului pe anul 2022. Este vorba de 11 miliarde (n.r. de care avem nevoie) pentru pensii, 1,8 – 1,9 miliarde pentru alocații, avem vreo 212 milioane pentru a institui cea de-a treisprezecea indemnizație pentru persoanele cu dizabilități”, a explicat Marius Budăi, în legătură cu sumele de bani ce trebuie să fie alocate Ministerului Muncii anul viitor.

În altă ordine de idei, ministrul Muncii a transmis că a semnat două ordonanțe ce prevăd majorarea pensiilor și alocațiilor românilor de la data de 1 ianuarie 2022. Punctul de pensie ar urma să crească de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, în timp ce pensia minimă trebuie să se majoreze de la suma de 800 de lei la suma de 1.000 de lei.