Evenimentul Zilei > Politica > MAGYAR HIRLAP: Viktor Orbán – Împreună cu Polonia suntem de acord numai cu o soluție comună 
MAGYAR HIRLAP: Viktor Orbán – Împreună cu Polonia suntem de acord numai cu o soluție comună 

MAGYAR HIRLAP: Viktor Orbán – Împreună cu Polonia suntem de acord numai cu o soluție comună 

Viktor Orbán a relatat în cadrul emisiunii ”Bună dimineața, Ungaria!” (Jó reggelt, Magyarország!), difuzată de Radio Kossuth Budapesta despre ultimele măsuri întreprinse de Guvernul ungar

La începutul interviului moderatorul emisiunii a amintit că joi seara Polonia a declarat că este dipusă să renunțe la veto, dacă liderii UE vor adopta o declarație explicativă. Reacționând la această remarcă, premierul Viktor Orbán a declarat că Uniunea Europeană acum trebuie să elaboreze bugetul pe următorii șapte ani și să dorească să ajute țările cu probleme. ”Noi am propus adoptarea bugetului și stabilirea ulterioară privind reglementarea statului de drept. În ceea ce- privește pe polonezi, am convenit că vom accepta o soluție comună şi că nu vom fi de acord cu nicio completare specială.

Declarația comună ungaro-poloneză a fost semnată de ambii premieri

Toată lumea vorbeșe tot felul de tâmpenii, inclusiv domnul Weber. În timp ce ne confruntăm în continuare cu pandemia de coronavirus, aceștia pun în fața noastră un plan de acțiune pentru protejarea economiei și o reglementare privind statul de drept, iar prin aceasta din urmă statele membre ar putea fi obligate să facă orice. În contextul epidemiei s-a dovedit că există un nou plan de migrație, prin care vor să aducă 34 de milioane de imigranți pe teritoriul Uniunii Europene. Vor ca opoziția ungară și poloneză împotriva migrației să fie zdrobită cu un vot majoritar. Eu cred doar în garanții legale” a spus Viktor Orbán.

 

Orbán: Noi facem o favoare

 

Premierul Viktor Orbán a mai declarat că nu a observat nicio dovadă că ar exista presiuni politice în cazul lui József Szájer sau al lui Tamás Deutsch și că situaţia lor ar avea vreo legătură cu disputa privind bugetul UE. Tratatul UE nu prevede nicio soluție juridică ce ar fi adecvată pentru alte soluții la problema actuală. De ce ar fi o problemă, dacă nu vom ajunge la un acord până în ianuarie în privința bugetului UE, s-a întrebat premierul ungar. Viktor Obán a precizat că personal nu dorește să ia un împrumut comun împreună cu țările membre ale UE pentru că dacă cineva nu va putea plăti, atunci trebuie să plătim noi înșine şi în locul lui. ”Noi facem o favoare prin faptul că participăm la acest program comun. Însă, a spune că ar fi o problemă, dacă Ungaria ar rămâne în afara acestui program, este o prostie”, a subliniat Viktor Orbán, care a adăugat: Fondul de redresare economică și bugetul UE trebuie separate de situația statului de drept despre care trebuie să ajungem la o înțelegere ulterior. Poziția noastră este ca totul să rămână așa cum a fost și atunci totul va merge repede.

 

Planul de migrație este însăși Planul-Soros

 

Planul de migrație al UE este însăși Planul-Soros, a declarat premierul ungar. În opinia sa, vor să acorde locuințe și asistență socială pentru 34 de milioane de oameni, după care să le dea drept de vot. Dacă aceștia vor fi suficient de mulți, vor avea și propriile lor organizații politice, a mai spus Orbán, care a mai menționat: Conducerea statului are o evoluție negativă, și anume că termenul pentru discursuri și gândire politică este din ce în ce mai scurt.  

 

Bruxelles-ul a primit o mare palmă

 

Bruxelles-ul a primit o mare palmă prin ieșirea Marii Britanii din UE, această țară fiind prima din lume care a aprobat vaccinul anti-COVID-19. Se pare că cel care a ieșit din UE, își poate reprezenta mult mai util propriile sale interese. Aceasta este o mare lecție, a subliniat Viktor Orbán. Potrivit premierului ungar vaccinul și protecția împotriva epidemiei de coronavirus nu este o chestiune politică, astfel că trebuie purtate discuții atât în Est, cât și în Vest. Vom face tot ce putem pentru ca vaccinul să fie disponibil cât mai repede. Premierul a mai precizat că în Ungaria există o listă pentru vaccinarea populației. În primul rând vor fi vaccinați lucrătorii din sănătate, apoi vor urma cei care sunt într-o stare de sănătate foarte gravă. 

 

Luni sunt așteptate unele decizii

 

Viktor Orbán a mai spus că sunt așteptate mai multe consultări în zilele următoare, iar decizia privind perioada de după 11 decembrie va fi luată în ședința de luni a Comandamentului Operativ. Medicii și oamenii de știință sunt împotriva oricărui tip de relaxare, a menționat Viktor Orbán.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20201204-orban-viktor-interju

Traducerea: Rozália Gănciulescu/rganciu/cciulu