În vârstă de 36 de ani, Sona Jobarteh este un vocalist, multi-instrumentist și compozitor din Gambia și Marea Britanie. Ce este deosebit în privința ei este faptul că este prima femeie care performează la tradiționalul instrument kora. Pe lângă acest lucru, Sona Jobarteh provine din familia Griot. De regulă, numai bărbații care se nasc în aceste familii au dreptul de a prelua instrumentul în mod profesional. Având în spate o istorie încărcată, Grioții au rămas sunt cunoscuți pentru faptul că sunt povestitori, oratori istorici, muzicieni de seamă în comunitățile lor din Africa de Vest și nu numai.

Dar ce este kora? Este un instrument orginar din Vestul Africii și are în mod obișnuit 21 de corzi elastice care sunt folosite prin tragere cu degetele și combină caracteristici ale lăutei și a harpei. Corpul de rezonanță al instrumentului kora este realizat din dovleacul de calabash, acoperit dintr-o piele. De regulă, calabash-ul mai este folosit și ca instrument de percuție, având sunete deosebite.

Sona a studiat kora încă de la vârsta de 3 ani, dar fiind născută în Londra, ea a continuat studiile muzicale în capitala Angliei, la Royal College of Music, unde a studiat și violoncelul, pianul și harpa. Când încă era studentă, Sona a colaborat pe scenă cu Orchestra de Cameră a Irlandei, cu Royal Philarmonic Orchestra, cu Britten Sinfonia etc. Jazz-ul i-a intrat rapid în sânge artistei, colaborând de-a lungul timpului cu nume sonore ale genului.

A compus și muzică de film, în 2009, iar colonana sonoră a documentarului „Motherland”, realizat în Africa, îi aparține. Astăzi, Sona Jobarteh combină cu succes genuri precum hip-hop și jazz, în care sunt incluse și stiluri tradiționale muzicale vest-africane.

Un exemplu al creației sale este mai jos. Este vorba despre concertul din Weimar (Germania), din 2015, unde a fost invitată Universității de Muzică „Franz Liszt”. (FOTO: