Într-un discurs la Universitatea Jagiellonă de la Cracovia (sud), preşedintele francez a criticat astfel voalat reformele care ameninţă statul de drept şi independenţa judecătorilor în Polonia, ţintă a unei proceduri de infringement a Comisiei Europene.

Reafimând că Europa trebuie să ajute financiar această ţară să reducă ponderea cărbunelui şi emisiile de CO2, dl Macron s-a referit la o legătură cu această procedură.

„Să nu vă înşelaţi!”, le-a spus el studenţilor prezenţi in public. „Polonia nu va putea face niciodată singură o asemenea schimbare, ea nu o poate face decât prin intermediul Europei, cu Europa”. „Şi nici să nu vă înşelaţi: nu-i credeţi pe cei care vă spun, Europa îmi va da bani cu o mână să-mi fac tranziţia climatică, dar mă va lăsa să-mi fac alegerile politice cu cealaltă. Nu e adevărat!”, a continuat el. „Europa este un bloc, un bloc de valori, un bloc de legi, un bloc de ambiţii”, a repetat el. Subliniind că „nu dă lecţii”, el a avertizat Polonia contra „unei renaşteri naţionaliste care neagă principiile politice europene”.

Nu poate exista alegerea de către Polonia „pe de o parte Europa care (ne) convine, dar luând distanţă faţă de valorile sale fundamentale”, a insistat el, după ce a subliniat legăturile franco-poloneze.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE