Evenimentul Zilei > Economie > Lupta pe DAREA ÎN PLATĂ trece la alt nivel: Iohannis cere anularea acordului bilateral cu Austria
Lupta pe DAREA ÎN PLATĂ trece la alt nivel: Iohannis cere anularea acordului bilateral cu Austria

Lupta pe DAREA ÎN PLATĂ trece la alt nivel: Iohannis cere anularea acordului bilateral cu Austria

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au semnat recent un decret prin care cer parlamentului să anuleze acordurile privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene. Mişcarea vine după ce băncile străine au început să ne dea în judecată din cauza Legii dării în plată. Ce a semnat Iohannis?

Între acestea intră şi acordul bilateral de protecţie a investiţiilor dintre România şi Austria, invocat de banca Raiffeisen împotriva României din cauza legii dării în plată, scrie Economica.net.

România are semnate tratate bilaterale prin care asigură protecţia investiţiilor străine, inclusiv cu Austria. Banca austriacă s-a plâns că legea dării în plată ignoră tratatul bilateral şi ameninţă cu procese în tribunalele internaţionale, subliniind că exemplul ei va fi urmat şi de alte bănci străine din România.

Raiffeisen Bank a dat în judecată România la Tribunalul Internaţional de pe lângă Banca Mondială din cauza legii privind darea în plată. 

Legea dării în plată a ajuns la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID). Raiffeisen Bank a notificat Ministerul Finanţelor că se va adresa forului mondial întrucât legea încalcă tratatul bilateral Austria-România privind siguranţa protecţiei investiţiilor străine.

Practic, după apariţia legii dării în plată, băncile sunt obligate să provizioneze creditele care pot deveni neperformante, iar Raiffeisen tocmai a comunicat că „darea în plată” le-a tăiat 45 de milioane de euro din profit.

Citiţi mai multe pe Capital.ro.