Liderul liberal susține că Weber a fost invalidată prin votul de la europarlamentare şi „a exportat traseismul politic la nivel european”.
„Noi am susţinut candidatul propus de partenerii noştri din Opoziţie, de USR, în persoana lui Peter Eckstein Kovacs, am avut o înţelegere cu partenerii de la USR şi vedem ce se întâmplă la vot. (…) În ceea ce o priveşte pe Renate Weber, ea a fost candidatul PNL pentru PE în 2014, a fost aleasă pe listele PNL, după care a părăsit partidul şi a exportat traseismul politic la nivel european. Nu putem să o susţinem, cu atât mai mult cu cât a fost candidat din nou din partea ALDE şi fiind candidat din partea ALDE alături de ceilalţi candidaţi, nu au primit încrederea cetăţenilor români, nefiind capabili să treacă pragul electoral de 5%. Faptul că se vine cu un astfel de candidat, care practic a fost invalidat prin votul cetăţenilor, arată foarte clar că târguiala din interiorul coaliţiei este mai importantă decât nevoia de a da României un conducător al instituţiei Avocatului Poporului care să acţioneze în interesul cetăţeanului, nu în interesul camarilei aflate la Putere”, a explicat Orban la RFI.

În privința deciziei PMP de a avea un candidat propriu pentru funcția de Avocat al Poporului, Ludovic Orban a spus că hotărârea acestora poate crea „o dispersare a voturilor”:

„În ceea ce ne priveşte, noi am făcut tot ce am putut ca să existe un candidat unic al Opoziţiei, susţinând un candidat pe care nu l-am propus noi, ci un candidat propus de unii dintre partenerii noştri din Opoziţie. În ceea ce priveşte decizia PMP-ului, ce să le facem, e decizia pe care au luat-o. Sigur, să îţi pui candidat nu e o decizie foarte înţeleaptă, pentru că la numărul de parlamentari pe care îi are PMP este evident că acest candidat nu are şanse şi într-un fel permite o dispersare a voturilor”.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au validat unanim, prin vot, cei trei candidaţi propuşi pentru funcţia de Avocat al Poporului. Renate Weber, din partea PSD – ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR), şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP, sunt cele trei propuneri pentru a-l înlocui pe Victor Ciorbea. Alegerea Avocatului Poporului se face prin vot în Plenul Parlamentului.