În cadrul emisiunii „Dosar de politician”, Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat că respectă decizia celor de la USR de a nu participa la guvernare, dar și-a exprimat speranța că USR va sprijini noului cabinet la votul din Parlament, informează b1.ro.

„Este decizia lor de a nu participa la guvernare, le-o respect, contez pe susținerea lor în Parlament. Sunt încrezător că vor contribui partenerii noștri din opoziție la înlocuirea cât mai rapidă a muribundului guvern Dăncilă, care, în fiecare zi, comite fapte din ce în ce mai grave care, după părerea mea, reclamă atenția DNA”, a declarat Ludovic Orban.

USR este susținătorul alegerilor anticipate, în acest moment refuzând intrarea la guvernare. Ludovic Orban atrage atenția însă că aceste alegeri anticipate nu se pot organiza până la finalul lunii decembrie: „Până în data de 22 decembrie, termenul la care președintele ales depune jurământul, nu se pot organiza alegerile anticipate, este o prevedere constituțională. Ideea inițială pe care au avut-o colegii noștri a fost să forțăm anticipatele prin căderea a două guverne. Asta ar însemna ca până în data de 22 decembrie să rămână la guvernare Viorica Dăncilă”.

Ludovic Orban a atras atenția că este imperios necesară instalarea noului Guvern, întrucât ne aflăm în perioada finalizării exercițiului bugetar și elaborării legii bugetului de stat pe anul 2020.

„Noi am spus că și preferința noastră o reprezintă anticipatele, dar PNL este dispus să-și asume răspunderea guvernării. Procedura anticipatelor prevede ca două propuneri de guverne succesive să fie respinse de parlament. Noi am spus că până una alta trebuie să instalăm un guvern legitim care să repare ce se poate repara și mai ales să facă față unor provocări foarte mari. Este vorba despre finalizarea exercițiului bugetar, elaborarea legii bugetului de stat pe anul 2020. E necesară desemnarea unui comisar european care să treacă fără probleme prin Parlamentul European”, a mai spus Ludovic Orban.