Lucian Romașcanu, propus de Guvern la Curtea de Conturi Europeană
- Emma Cristescu
- 19 martie 2025, 13:22

Parlamentul European (PE) analizează propunerea de numire a lui Lucian Romaşcanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în funcţia de membru al Curţii de Conturi Europene.
Parlamentul European analizează
Un raport al Comisiei pentru control bugetar prezintă detalii despre experienţa şi calificările lui Romașcanu, dar şi răspunsurile acestuia la audierile care au avut loc, marţi, Comisia pentru control bugetar.

Lucian Romascanu. Sursa foto EVZ
Romaşcanu a declarat că, în cazul în care va fi confirmat în funcţie, va renunţa la orice funcție politică. Acesta a precizat că își dorește foarte tare să devină membru al Curții de Conturi Europene.
Romașcanu e dispus să renunțe la funcția politică
”Sunteţi dispus să renunţaţi la orice mandat electiv sau funcţie activă care implică responsabilităţi în cadrul unui partid politic în cazul în care veţi fi numit membru al Curţii de Conturi?”, a fost întrebat Lucian Romaşcanu în timpul audierilor.
”Da, fără nicio ezitare. A deveni membru al Curţii de Conturi Europene înseamnă să pun capăt carierei mele politice”, a răspuns social-democratul.

Parlamentul European / sursa foto: dreamstime.com
Lucian Romaşcanu are o carieră extinsă atât în sectorul privat, cât şi în administraţia publică. A fost ministru al Culturii în două mandate, senator al României şi, în prezent, preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.
Parlamentul European urmează să emită un aviz asupra candidaturii sale, decizia finală aparţinând Consiliului UE.
Lucian Romașcanu, propus de Guvern
Guvernul României a anunțat că îl propune pe fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi (CEC), instituția care supraveghează gestiunea financiară a bugetului Uniunii Europene.
Romașcanu, actual președinte al Consiliului Județean Buzău va lua locul fostului social-democrat Viorel Ștefan, al cărui mandat expiră în luna iunie 2025.
Fiecare stat membru al UE poate desemna un membru al CEC. Curtea Europeană de Conturi a fost creată în 1977, însă nu a avut un statut juridic definit până la Tratatul de la Maastricht, când a devenit a cincea instituție, prima instituție nouă de la înființarea Comunității.