Guvernul a decis să nu mute rezerva de aur, după ce Banca Națională a României a ajuns la concluzia că mutarea acesteia la București, ar costa mai mult decât dacă ar fi păstrată în custodie la Londra. Calculele BNR arată că acest cost ar fi de 1.4 milioane de euro, cu mult mai mult decât chiria pe 20 de ani, cerută de englezi.

Rezerva aurului României de la Londra este estimată la la 61 de tone.

În lume, există două locuri pentru aceste depozite, Marea Britanie și Statele Unite.

În aprilie 2019, Parlamentul României a adoptat proiectul de lege, iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind Statutul Băncii Naţionale a României, care prevede repatrierea în proporţie de 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Legea nu a fost promulgată de președintele României și a fost întoarsă în Parlament pentru dezbateri suplimentare. În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, în valoare de

Potrivit celor mai recente date, nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.773 milioane euro.

Te-ar putea interesa și: