Evenimentul Zilei > International > Lovitură dură pentru Vladimir Putin. Decizie drastică pentru Rusia, cu ecou în lume
Lovitură dură pentru Vladimir Putin. Decizie drastică pentru Rusia, cu ecou în lume

Lovitură dură pentru Vladimir Putin. Decizie drastică pentru Rusia, cu ecou în lume

Anunț dur care îl irită pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Doi diplomați ruși sunt la un pas de expulzare sub acuzația de spionaj împotriva unei țări UE. Informația a fost transmisă de ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva. Procurorii din Bulgaria au informat că un prim-secretar din Ambasadei Rusiei încercat să colecteze informaţii despre procesul electoral iar al doilea spiona sectorul energetic.

Doi oficiali ruşi, suspecţi de spionaj, ar putea fi expulzați din Bulgaria. Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva, a declarat, vineri, că „am primit scrisori de la procurori cu aceste acuzaţii”.

„Vom lua măsurile pe care suntem obligaţi să le luăm şi cel mai probabil îi vom declara pe suspecţi <<persona non grata>>”, a declarat Ekaterina Zaharieva.

Oficialul bulgar a adăugat că îl va convoca ambasadorul rus la Sofia pentru discuţii.

Ambasadorul Rusiei a confirmat că a primit o înştiinţare în acest sens.

„Nu a fost prezentată nicio dovadă care să confirme activităţile lor incompatibile cu statutul lor. Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de îngrijire”, a spus ambasadorul.

Procurorul şef al Bulgariei, Ivan Geshev, a confirmat că a început o anchetă care îi vizează pe cei doi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, Dmitri Mikhailovich Yaroshenko şi Alexander Khvatov.

„L-a informat pe Ministrul Afacerilor Externe cu privire la culegerea de probe privind activităţile de spionaj desfăşurate de doi resortisanţi străini cu imunitate diplomatică pe teritoriul ţării”, a declarat Parchetul General într-o declaraţie pe site-ul oficial.

Un prim-secretar din cadrul departamentului consular al Ambasadei Rusiei a avut activităţi de spionaj încă din 2017, încercând să colecteze informaţii despre procesul electoral din Bulgaria, au transmis procurorii bulgari.
Un al doilea diplomat spiona sectorul energetic al statului membru UE şi măsurile de securitate energetică încă din octombrie 2018.

Mai multi cetățeni ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzați din Bulgaria, în ultima perioadă.