Evenimentul ZileiPoliticaLovitură dură pentru producătorii de energie. Marcel Ciolacu bate cu pumnul în masă: „E inadmisibil”

Lovitură dură pentru producătorii de energie. Marcel Ciolacu bate cu pumnul în masă: „E inadmisibil”

Lovitură dură pentru producătorii de energie. Marcel Ciolacu bate cu pumnul în masă: „E inadmisibil”
Statul ar putea interveni pentru a plafona prețurile la energie electrică și gaze naturale, dacă nu se va ajunge la un acord cu producătorii.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, plusează după ce colegii liberali, din coaliție, și-au asumat noile soluții pentru reducerea facturilor. Liderul PSD a anunțat că statul ar putea interveni pentru a plafona preţurile la energie electrică şi gaze. Măsura ar putea fi adoptată dacă nu se va ajunge la o înțelegere cu companiile producătoare. Mai mult, Marcel Ciolacu îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să convoace o şedinţă a CSAT pe tema crizei din energie.

„S-a ajuns la această criză atât de accentuată din cauza emiterii unor facturi calculate greşit. Au fost emise timp de două luni. Vorbim de 2,2 milioane de facturi emise pe o lună şi în 2,2 milioane de facturi pe altă lună. De aceea s-a escaladat şi creat acest haos. Până la urmă toţi oamenii şi-au făcut calculele că nu vor putea acoperi aceste facturi. Aseară a ieşit prim-ministrul şi a anunţat măsurile clare”, a declarat Marcel Ciolacu.

În acest context, el a vorbit despre posibilitatea reglementării prețului la energie electrică și la gaze naturale. El a explicat de ce a fost nevoie de o decizie în coaliția de guvernare și nu a intervenit ANRE pentru reglementarea prețului.

„Nu s-a putut interveni pe o reglementare a preţului pentru că acest lucru durează prin ANRE cel puţin 60 de zile, dar dacă nu se va ajunge la un acord atât cu companiile private, cât şi cu companiile de stat, cred că se va ajunge la reglementarea de către stat a preţului atât la energia electrică, cât şi la gaz. E inadmisibil. E cea mai mare escaladare şi pierdere de sub control pe care am văzut-o”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

sursa: arhivă EVZ

Românii plătesc incompetența statului

Președintele PSD a arătat că România se află într-o situaţie de criză, iar acum populația plătește pentru incapacitatea statului de a pregăti această criză. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a ținut să spună că nu este cazul să fie găsiți vinovați pentru situația actuala.

„Este evident că plătim nota de plată pentru incapacitatea statului de a se pregăti această criză energetică. În viitoarea OUG sunt prinse şi IMM-urile şi industria alimentară. 90% dintre IMM-uri sunt firme româneşti. La consumatorii casnici preţurile la energie electrică sunt aproape aceleaşi preţuri ca anul trecut. Este un efort bugetar categoric. Până la urmă suportabil.

Suntem într-o situaţie de criză şi trebuie să înţelegem faptul că iarăşi am intervenit pompieristic şi nu am anticipat aceste lucruri. E cu totul altceva. Cei responsabili vor trebui să răspundă de liberalizarea preţurilor în plină pandemie”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu cere convocarea CSAT

În acest context, Marcel Ciolacu vorbește despre convocarea unei ședințe a CSAT în care să fie analizate opțiunile ca România să achiziționeze gaz rusesc mai ieftin.

„Este o discuţie. Când a escaladat această criză, am făcut un apel către preşedintele României de a face o şedinţă de CSAT unde acolo este locul unde se discută aceste lucruri. Categoric că România are gaz suficient pentru consumul propriu. Trebuie să ne organizăm prin companiile de stat ca niciodată să nu mai fim prinşi în această situaţie”, a mai spus Ciolacu.

 


Accesează: