Florin Cîțu pune tunurile pe furnizorii de energie. Guvernanții se mobilizează pentru a veni în sprijinul românilor

Florin Cîțu pune tunurile pe furnizorii de energie. Guvernanții se mobilizează pentru a veni în sprijinul românilor Sursă: Arhivă EVZ

„Când nu investești timp de 30 de ani în sectorul energetic, iar apoi mai și reduci capacitățile, ajungi în situația aceasta (n.r. de criză). Nu vom putea susține de la buget și facturile la energie, și concediile medicale, și alte costuri pentru economie”, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu, luni, 17 ianuarie, comentând situația prețurilor care au explodat la serviciul cu pricina.

Măsurile pe care guvernanții urmează să le ia pentru gestionarea adecvată a crizei energetice din România vor fi dezbătute în ședința de luni a coaliției de guvernare, a transmis șeful liberalilor, precizând că nu dorește să se implice într-un război de declarații în spațiul public.

Florin Cîțu trage un semnal de alarmă privind deficitul bugetar

Florin Cîțu a subliniat că așteaptă soluții din partea ministerelor, respectiv din partea Guvernului, însă care să nu conducă la depășirea deficitului bugetar pe care România și l-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anume 5,8%.

„Orice măsură trebuie să respecte o măsură liberală de bază: să se aplice unitar. Să nu se ia niciun leu de la investiții. Acestea sunt criteriile de la care pornim, nu vreau să începem o competiție a declarațiilor în spațiul public”, a declarat președintele PNL, înainte de susținerea ședinței coaliției de guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Furnizorii de energie electrică trebuie să aplice prevederile legislative

În ceea ce privește situația TVA-ului la alimentele de bază, Florin Cîțu a transmis: „Întotdeauna noi suntem de acord cu orice reducere a poverii fiscale în economie. Să fie unitar. Nu sunt de acord să venim cu o măsură pentru un anumit sector, este necinstit. Așa se creează tot felul de distorsiuni, apar alte probleme. Eu vă spun că nu vom face decât să creștem profitul unor companii, nu va fi nicio scădere a prețurilor, asta este opinia mea de economist”.

Fostul premier al României este de părere că, în momentul de față, furnizorii trebuie să aplice regulile de compensare și plafonare astfel încât facturile să fie reduse cu un procent de 33%.

„Trebuie să ne uităm că în toată Europa au crescut prețurile la energie (electrică). Când nu investești timp de 30 de ani în sectorul energetic, iar apoi mai și reduci capacitățile, ajungi în situația aceasta. Nu vom putea susține de la buget și facturile la energie și concediile medicale, și alte costuri pentru economie”, a mai spus președintele PNL, potrivit Agenției Naționale de Presă.