Furnizorii de energie electrică, luați la puricat: Riscă o supraimpozitare. Banii vor fi folosiți pentru consumatorii vulnerabili

Furnizorii de energie electrică, luați la puricat: Riscă o supraimpozitare. Banii vor fi folosiți pentru consumatorii vulnerabili Sursa foto: Dreamstime.com

„Am primit o solicitare din partea Guvernului şi ne uităm dacă avem indicii de înțelegeri între furnizori şi dacă legea nu a fost aplicată cu bună credință, dacă a fost un efort deliberat de implementare greoaie a acestei legi privind compensările”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, comentând situația de pe piața energetică din România.

Consiliul Concurenței intervine în scandalul de pe piața energiei din România, la solicitarea Guvernului, după ce românii au început să primească facturi fără aplicarea tarifului de compensare și plafonare a prețului. În spațiul public există suspiciuni cu privire la organizarea unui grup infracțional care are ca scop adunarea de venituri de pe urma șantajării populației.

În cauză au luat măsuri și procurorii PICCJ, care vor cerceta eventuale abuzuri de pe piața energiei, în contextul în care prețurile la acest serviciu au fost majorate enorm de mult, iar o parte dintre furnizori nu aplică prevederile reglementate prin lege.

Consiliul Concurenței cercetează piața energetică cu de-a-măruntul

Consiliul Concurenței a transmis, prin vocea președintelui său, că Legea 259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor este una eficientă deoarece vine în ajutorul consumatorilor vulnerabili.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Legea în principiu este bună, spune că vom ajuta pe cei care sunt mai vulnerabili, mai săraci. Şi cum ne ducem spre cei mai săraci? Ne uităm la volumul lor de consum. Dacă vorbim de casnici, cei care au consumuri mari probabil au proprietăţi mari, iar oamenii obişnuiţi care au un consum mediu, aceştia trebuie să primească sprijin, care ar trebui să le permită facturilor să rămână în limitele a ceea ce erau înainte de aceste creşteri mari”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

„Am cerut să vedem cine a aplicat compensările”

La solicitarea Guvernului, Consiliul Concurenței urmează să evalueze dacă prețurile aplicate la energie electrică în această perioadă sunt corecte.

„Noi analizăm această piață deja de doi ani de zile prin diverse instrumente. Acum, la solicitarea Guvernului, am cerut şi noi date să vedem cum a fost aplicată legea, cine a aplicat compensările, când, cum. Cu aceste date vom suplimenta ceea ce făceam noi în mod normal”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Urmează supraimpozitarea furnizorilor?

Furnizorii de energie electrică ar putea să fie supraimpozitați astfel încât banii să fie redirecționați către românii care se află în prezent într-un punct extrem de vulnerabil. Măsura urmează, însă, să fie analizată de Consiliul Concurenței, care va stabili dacă este una favorabilă sau nu.

„Această suprataxare va genera fonduri pe care le putem folosi pentru a proteja consumatorii casnici vulnerabili şi consumatorii industriali vulnerabili. Aceasta deoarece costurile de producţie nu au crescut, dar preţurile au crescut foarte mult, iar producătorii câştigă fără a avea un merit al lor. Nu este clar dacă tot acest câştig s-a dus la producători, care au şi contracte la termen. S-ar putea ca de acest câştig să beneficieze şi intermediarii, traderii, furnizorii. Şi atunci poate că are sens să punem supraimpozitarea pe tot lanţul, nu doar la producători, ci şi la furnizori sau traderi. Este o idee pe care o analizăm în momentul de faţă”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Reducerea TVA-ului „nu ajută prea mult industria”

În legătură cu reducerea TVA-ului la energie electrică, președintele Consiliului Concurenței a precizat că de aceasta ar urma să beneficieze toți consumatorii, nu doar cei vulnerabili. De altfel, decizia cu pricina este una dintre recomandările Comisiei Europene în ceea ce privește gestionarea crizei actuale, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu.

„Are dezavantajul că nu este o măsură ţintită, se aplică şi celor mai bogaţi, şi celor mai săraci. Poţi spune că, din contră, cu cât eşti mai bogat, dacă ai o casă mai mare, cu atât vei primi un ajutor mai mare. E cumva împotriva logicii care spune să-i ajutăm în special pe vulnerabili. Reducerea TVA se duce mai degrabă la cei care sunt mai înstăriţi. Poate fi aplicată pe termen scurt, dar are acest dezavantaj. Şi nu ajută prea mult industria. Iar TVA este o sursă importantă de venit pentru stat.

Singura noastră obiecţie a fost plafonarea preţului, prin care nu facem decât să îi recompensăm pe incompetenţi, pe furnizorii care nu şi-au cumpărat din timp energie la preţuri mai bune, pe termen mediu, au stat până în ultima clipă şi acum cumpără mai scump de pe piaţa spot şi, în loc să suporte ei consecinţele prostiei lor, vine statul şi îi compensează.

Deci, în principiu, legea este bună şi ar trebui să ne concentrăm pe aplicarea ei, în loc să ne gândim la alte măsuri”, a transmis Bogdan Chiriţoiu pentru Agenția Națională de Presă.

Furnizorii de energie electrică ar trebui să colaboreze cu statul

Președintele Consiliului Concurenței a făcut apel la furnizorii de energie electrică, despre care a susținut să ar trebui să colaboreze cu statul român astfel încât consumatorii să beneficieze de ajutor pe măsură.

„Ce mi s-a părut într-adevăr foarte nelalocul lui este faptul că au fost emise facturi care nu ţineau cont de lege, iar acesta este, într-adevăr, un comportament straniu. Adică pot să înţeleg că legea nu era perfectă şi era nevoie de clarificări, pot să înţeleg că n-au avut timp companiile să-şi pună la punct sistemele informatice, unele au reuşit, altele nu, dar nu înţeleg cum poate o companie să emită facturi care încalcă legea. Pentru că eu nu sunt capabil să înţeleg bine legea şi nu m-am organizat să o respect, ca atare eu hotărăsc să o încalc. Acesta mi s-a părut un comportament absolut şocant. Aici trebuie luate măsuri. Undeva acest lucru vine pe o istorie a industriei. Fiind companii foarte mari, care ani de zile au fost protejate de concurenţă, erau în lumea lor, aproape un stat în stat, se adaptează foarte greu. Aşteptarea mea din partea marilor companii este să colaboreze onest cu statul român şi, dacă există o politică a statului român, să facă tot efortul să o pună în practică”, a spus Bogdan Chiriţoiu, precizând totodată că populația ar trebui să fie mai bine informată în ceea ce privește măsurile pe care le iau guvernanții pentru a- sprijini în criza actuală.

„Cred că acum ar fi necesar să existe şi un site să explice oamenilor cum se aplică această compensare, cine se încadrează, de cât va beneficia, pentru că nu este uşor de înţeles şi foarte mulţi oameni sunt nelămuriţi”, s-a exprimat președintele Consiliului Concurenței.